Störst på heltäckande måttbeställda rostfria diskbänkar på nätet i Sverige och Tyskland.

Test

Detta är en testsida

testbild_hamburg-2

Rostfria vägghyllor

Nu har vi förenklat vår sida med information om rostfria vägghyllor och dess prisberäkning. Det finns äng så länge två olika typer. Skillnaden är konstruktionen på skenorna och konsolerna. Hyllplanen kan beställas up till 4 meter längd! Djupet på hyllplan kan väljas med 20, 30, 40 eller 50 cm. Skulle du önskar kombinera olika djup kontakta du oss för en korrekt offert. Och här är genvägen till beräkningssida för din rostfri vägghylla.

Rostfri hyllplan, rostfri vägghylla, industristil


Två olika typer skenor, ovan stängda och nedan öppna.


Rostfri hyllplan, rostfri vägghyla, industristil

Klassisk lantkök

Även om det inte syns, det här är ett IKEA Metod kök. Men visst ser det exklusivt ut! En lång rostfri diskbänk från serien Basic Classic med två lika stora vaskar ge dessutom en riktig bra arbetsyta. Diskbänken är 2,6 meter lång och 63,5 cm djup. Disklådorna är IRIS 3434. Varje vask är 34 x 40 cm och 18 cm djup. Två reella vaskar!


Rostfri dublla vaskar, diskbänk rostfritt


Klassisk rostfri bänkskiva


Diskbänk rostritt

Ögongodis

Jag anade att det här skulle bli ett alldeles speciellt kök. Diskbänken var inte enkelt, den skulle anpassas till en nisch. Men allting passade. Det blev en av det mest populära disklådorna just nu: Lydia 5040 med mått 50 x 40 cm en en lagom liten radie på 25 mm i alla hörn.
En befintlig rostfri gashäll fälldes in i bänkskivan. Även om bänkskivan endast är 21 mm tunn så fungerar det bra om man tar hänsyn till att hällen behöver en hel del plats i underskåpet. Kolla alltid vad som krävs för att installera hällen. Stor tack för helt underbara bilder!
Rostfri diskbänk, diskbänk med nisch

rostfri diskbänk med stor vask

Uppvikt kant på diskbänk

tunn rostfri bänkskiva

Buster + Punch, handtag, rostfri diskbänk

Handtag från Buster + Punch

Kök helt i rostfritt

Tidigare i somras levererade vi ett rostfritt kök till en kund i Tyskland. Planeringen pågick under flera månader. Det berodde också på att det var ett nybygge. Små detaljer ändrades. Vi fick anpassa köksplaneringen. Men i det stora och hela blev köket precis så som det önskades och ritades för ett år sedan. För två veckor sedan flyttade kunden in. Och i helgen fick vi bilderna.

Rostfri köksö, rostfri stål och ek

Ugnen Genesi från italienska Steel i rostfritt passar perfekt in i det rostfria köket.

Rostfri köksö, Vipp901

Rostfri blandare VIPP 901

Rostfri kök, Genesi, Steel


Stor rostfri köksö, Neonela


Köket har en stor köksö på 3,6 x 1,1 meter. Disklådan är 50 x 40 cm. Hällen är en gashäll, något som är ganska vanlig i Tyskland. Ugn, kyl och frys har sin plats i skåpen mot väggen som är endast 1,7 meter höga och på så viss inte dominera köket.

Skåpen i köksön mot matbordet har luckor. Bakom dom finns flyttbara hyllplan i ek. Även utdragslådor bakom en av luckorna är i ek. Här finns gott om förvaringen för bestick och allt som behövs för att duka bordet.

Blanda rostfri och ek


Alla skåp ritades precis så som det behövs. Olika djupa skåp i köksön med monteringsluckor i två av skåpens baksidor gör det möjligt att montera vatten, gas och el utan problem.

Montering köksö

Och så blir det när monteringsluckan är på plats…


Rostfri skåp med hyllplan i ek

Oj, en grillpanna från Skeppshults gjuteri i Tyskland?

Mycket lång rostfri diskbänk

Har man ett stort kök och möjlighet så är det hur snyggt som helst att välja en sammanhängande arbetsyta. Det är möjligt med en rostfri diskbänk. Men viktigast: kolla om du verkligen får in bänken in i köket! Ett hörn i hallen eller i trapphuset kan göra det omöjligt att få in den nya diskbänken. Ett bra tipps är att bygga en ram av enkla lister i storlek av diskbänken och testa inbärningen.

Det här projektet gick bra, kunden hade möjligheten att bära in en 4,1 meter lång diskbänk in i köket. Efter inbärning inte ingår, förvarna hantverkare och vänner i bra tid att det behövs hjälp. En diskbänk med den längden kan väga upp till 80 kg.

Men allting gick bra, och kunden blev mycket nöjd.

Så här såg ritningen ut innan vi lämnade vidare till produktionen. Diskbänken tillverkades hos Purus i Smålandsstenar.

ritning diskbänkOch här kommer bilder på resultatet. Det är två lika stora vaskar som passar till ett 80-skåp. Disklådorna kallas VPK800. Diskbänken var förberedd för att bugga in en häll. Och för att få kakel sitta snyggt även på sidoväggarna välde kunden att ha uppvikta kanter inte bara på baksidan men också på gavlarna.

rostfria diskbänkar, lång diskbänk

rostfria diskbänkar, lång diskbänk


rostfria diskbänkar, lång diskbänk

rostfria diskbänkar, lång diskbänk

Rostfri köksö

Nedan visar vi bilder från en av våra tidigare kunder som beställde en diskbänk och en köksö i rostfritt. Diskbänken är 2,15 meter lång och har två lika stora vaskar från Serien Astris. Diskbänken har en 10 cm hög uppvikt kant på baksidan och även på vänster gaveln mot väggen. Köksön rymmer en stor häll och har mått 1,45 x 1,3 meter. Bänkskivan anpassades till underskåp samt med lite överhäng. En bänkskiva underlimmas från undersidan med en 18 mm tjock spånskiva. I kanterna byggs bänken på för att fylla ut undersidan med en ram så att bänken kan läggas på underskåp. För att den här bänkskivan skulle ligga stabilt på underskåpet underlimmades skivan lite extra, anpassad till dessa skåp. Dessutom klädde vi undersidan av bänken som hänger över underskåpen med en rostfri plåt.

Njut fantastisk fina bilder! Är du sugen på att skapa ett liknande kök, kontakta oss gärna för att få en offert på det rostfria diskbänkarna. Du kan även tar fram en offert direkt här på vår hemsida:
Offert skräddarsydd rostfri diskbänk


Rostfri köksö


Rostfri bänkskiva, köksö


rostfri-diskbank_2 (1)


Rostfri diskbänk


rostfri-diskbank_4 (1)


rostfri-diskbank_5 (1)


rostfri-diskbank_8 (1)


Rostfri diskbänk med kakelkant

Att denna rostfria diskbänken är lite mer speciell syns inte längre. Bakkanten och höger gaveln har en så kallad kakelkant. Den kan tillverkas i önskad storlek. I kombination med den släta droppkanten flyttas droppkanten lite in i bänken för att få en platt kant. På denna lilla platta kanten kan senare kaklet placeras. Det blir ett perfekt resultat.


diskbank rostfri med kakelkantdeteil kakelkant

Disklådorna:VPK800 som placerades i ett 80 skåp, men så långt till höger i detta skåpet som möjligt för att få kanten på höger sidan om disklådorna lite bredare.


kakelkant komplett (1)

Bänkskivor i vinkel

Ibland är det inte möjligt att bära en stor vinkelbänk in i ett kök. En lösning är att lägga det rostfria bänkskivorna bredvid varandra. Är disklådan längre bort från skarven så är det inte något problem. Bänkskivorna skruvas ihop med stommen. Lite silikon mellan skivorna och allting kommer ligga bra på plats. Den här kunden valde en av bänkskivorna från sortimentet "måttbeställda diskbänkar". Det är en diskbänk med disklådorna Lydia 1750. Du kan beräkna priset själv direkt på vår hemsida, diskbänkarna är av märket Purus Basic. Den uppvikta kanten kan väljas endast med höjden 5 cm. För att bänkarna ska passar bra bredvid varandra fick den andra bänkskivan en uppvikt kant på gaveln i samma mått. Denna bänken ingår i sortiment skräddarsydda bänkar. Efter båda bänkarna tillverkas i samma fabrik är det exakt samma kvalité på dessa rostfria ytor.

Vitt kök med rostfri diskbänk


Rostfri diskbänk, IKEA kökÄven om det här är ett helt vitt kök - lite färg gör allting direkt mycket gladare. Och dessutom går det enkelt att byta ut om man skulle tröttna.

ritning 20160803Diskbänk bredvid en stor spis

Stora spisar är populära. Och för att allt ska passa perfekt valde kunden att förse den bredvid liggande rostfria diskbänk med en uppvikt bakkant i samma höjd och bredd som den uppvikta kanten som spisen har. Kanten i bakkanten är 5,5 cm i höjd och 2,5 cm tjock.


rostfri diskbank-spis
Rostfri diskbänk, spis


I denna diskbänken fick en mindre disklåda plats. Disklådan ingår i serien Frame och har mått 34 x 38 cm. Den stora köksön, även den i rostfritt, har en stor vask som är 52 x 38 cm stor, från samma serie. Köksön är 1246 x 1258 mm stor. Här tillverkades verkligen allting på millimeter!


Diskbänk, bänkskiva i rostfritt

Lång diskbänk

Att välja en lång rostfri diskbänk som placeras mellan två väggar kräver lite extra kontroll på alla mått. Är bänken väldigt lång tänk på att du ska verkligen kunna bära in diskbänken in i köket. Senare ska den kunna läggas på plats. Därför bör man minska längden med 2-3 mm på varje sidan av diskbänken. Kontrollera om väggarna är raka. Skräddarsydda bänkar kan tillverkas enligt exakta mått. Om baksidan på bänken är lite kortare än framsidan så kan en bänk tillverkas enligt dessa mått. Det går däremot inte att göra med en diskbänk från serien måttbeställda diskbänkar.

Rostfri diskbänk, stor vask


Bänken på bilden är 3,66 meter lång, en skräddarsydd diskbänk. Uppvikta kanten i baksidan av diskbänken är 10 cm hög. Från trädgården går det att titta in i köket. Därför ska bänken ser även bra ut från denna sidan. Bakkanten kläddes redan i fabriken med en plåt från baksidan. Disklådan är 74 cm bredd och passar perfekt i ett 80 cm bredd underskåp. Beakta att vatten rinner inte av lika lätt som i en mindre disklåda, det kan behövas att man torkar efter för att få bort all vatten från botten av disklådan.

Rostfri diskbänk, diskbänk fram för ett fönster


Längd diskbänk: 3659 mm.
Djupet på diskbänken: 635 mm.
Kök: IKEA Metod.
Tjocklek i framkant: 30 mm.
Uppvikt kant på baksidan med 10 cm höjd, täckt från baksidan fram för fönstret.
Disklåda: Astris 740 med mått 740 x 400 x 200 mm, med radie 14 mm i alla hörn.
Håltagning till blandaren med 38 mm.
Blandare: Strand Solid SO-1204
Visst passar en rostfri blandare mycket bättre ihop med en rostfri diskbänk? Den här har en utdragbar slang som är mycket praktiskt när man har en stor vask. Och en inkluderad diskmaskinsavstängning. Glöm inte: beställer du en diskbänk hos Neonela Design får du en Strand blandare för halva priset! Ser hela vårt sortiment med blandare.


Ritning-astris740 (1)

Leveranstider under sommaren

Våra leverantörer stänger under sommaren. Det betyder att vi tyvärr inte kan tar emot fler beställningar för en leverans innan semester.


Vi är däremot tillgängliga hela sommaren. Har du frågor eller önskar en offert så kan du nå oss på telefon eller via mail. Däremot kan det hända att vi har en utsikt som den här från något tillfälligt kontor.
Semetser på Kreta

Mixa material, bara rostfritt är med!

Purus Basic diskbänkar är mycket populära, därför blir det många bilder med just dessa diskbänkar. Denna diskbänken har måtten 2200 x 635 mm och är 4 cm tjock. I bänken fälldes in en häll. Kolla alltid vilken tjocklek hälltillverkaren ange som minsta tjocklek för inbyggnaden. Hällen ska inte sticka in i underskåpet för mycket. Då har du svårt att använda översta lådan.

Disklådan är Lydia 5040. I det här köket hamnade disklådan väldigt långt mot väggen. Men vi satt disklådan i underskåpet så långt till vänster som det gick för att få en lite bredare remsa med plåt höger om denna. En snygg detalj är hur kunden löste ytan bakom diskbänken i väggen. Här finns mycket plats för allt som behövs under matlagningen. Och samtidigt är det mer plats på själva diskbänken. Och slutgiltig, visst blev det fins att mixa material? Man måste inte välja alla luckor i samma färg eller i samma material. Det här är ett riktig bra exempel!


rostfri diskbänk

rostfri diskbänk, ikea metod

rostfria diskbänkar

Landlig kök med rostfri diskbänk

En heltäckande rostfri diskbänk är en mycket bra arbetsyta. Diskbänkar från våra leverantörer är tillverkad av 1,25 mm tjock plåt. Alla hörn svetsas och från undersidan limmas en vattentrög spånskiva mot plåten. Så får du en stabil arbetsyta som inte låter plåtig. Läs gärna mer hur diskbänken är uppbyggt.

Nedan en bild på en diskbänk som är 1770 x 600 x 30 mm.


landkök, rostfria diskbänkar


Tjocklek på diskbänken är det som syns direkt i framkant.

Uppviktkant bakkant

Diskbänken har en 3 mm hög droppkant, uppvikta kanter på baksidan och på höger gaveln. Kunden valde en disklåda som passar i ett 60 cm bred skåp, BE 50. Väldigt snyggt med en blandare som monterades i väggen.rostfri diskbänk, väggmonterad blandare

Bilder från en kund i Tyskland

Även om detaljerna som en stor disklåda till ett 60-skåp i klassisk stil och en mindre droppkant väljs av många kunder så blir varje kök mycket unik med just den egna rostfria diskbänken. Kunden som skickade dessa bilder valde en liten uppvikt bakkant med en höjd på endast 3 cm och ett djup på 2 cm. Med dessa mått blir uppviket exakt lika stor som kanterna på marmorskivorna vid sidan om den rostfria köksbänken. En mycket lyckat kombination!

rostfri diskbänk, liten uppvikt bakkant, rostfri köksbänk


rostfri diskbänk, liten uppvikt bakkant, rostfri köksbänk

Purus utekök "Purus Garden"

Purus Garden är ett lite enklare men mycket behändigt utekök i rostfritt stål med vask och rejäl arbetsyta. Den finns för omgående leverans.
Pris:
13.890 inklusive moms och frakt.

I priset ingår dessutom ett skärbräde som passar disklådan. Läs mer om
uteköket från Purus här på vår hemsida.

Beställning är mycket enkelt!
Skicka ett mail med leveransadress, telefonnummer för avisering och personnummer för kreditkontroll till
anders@neonela.se.

purus garden, utekok

Diskbänk Basic Modern

Måttbeställda diskbänkar från Purus, Basic Modern, med disklådorna Lydia är mycket populära. Det är därför jag få många bilder från nöjda kunder som visar just en bänk som den här. Disklådan passar i ett 60 underskåp och är 50 x 40 cm stor. Diskbänken är 186 cm lång och 63,5 cm djup och 3,8 cm i framkant. Köket är från IKEA. Diskbänken har en traditionell droppkant på alla sidor. Pris på en diskbänk som den beräknar du enkelt direkt på vår hemsida: Beräkning pris diskbänk Purus Basic.


rostfri diskbänk


rostfri diskbänk


rostfri diskbänk

Diskbänk med stänkskydd i ett stycke

Under vissa förutsättningar är det möjligt att tillverka en diskbänk med ett stänkskydd i ett stycke. Diskbänken bör inte vara för långt. Uppviket kan inte vara för stor som helst. Och man måste tar hänsyn till att hela bänken är mycket större när den ska bäras in i köket. Kontrollera detta, det kan verkligen vara svårt att få in bänken in i köket.

Här en ritning på diskbänken med så stor uppvikt kant.
Mått 2685 x 610 x 40 mm. Uppvikt bakkant i ett stycke med bänken är 19 cm hög! Tät svetsad på sidorna. Disklådan är Astris 500.

ritning diskbänk


Och så snyggt blev köket:

rostfri diskbänk, hög stänkskydd rostfri


rostfri bänk med hög kant


IMG_6753


rostfri diskbänk med stänkskydd i ett stycke


rostfri diskbänk

Retrokök med rostfri diskbänk

Önskas det ett retrokök betyder det absolut inte att du behöva hoppa över moderna funktioner. Köket på bilderna är ett kök från IKEA, fronterna är "Veddinge" i grå. Men det som gör skillnaden är handtagen. Med rätt diskbänk i rostfritt blir stilen perfekt!

Längd på diskbänken: 3443 mm
Djupet: 635 mm
Tjocklek i framkant: 30 mm
Uppvikt kant i bakkanten.
Disklåda: BE 50 med mått 50 x 40 cm som är 20 cm djupt.

Diskbänken kompletterades med en rostfri blandare från Strand med inkluderad diskmaskinsavstängning SO-1008.


Rostfri diskbänk, retrokök


Rostfri diskbänk, retrokök

Rak rostfri diskbänk med stor disklåda

Nedan visar vi bilder på en rostfri diskbänk med en stor disklåda. Diskbänken ingår i sortiment från Purus, "Basic Modern". Disklådan har mått 50 x 40 cm och är 20 cm djup. I hörnen har disklådan en liten mindre radie på 25 mm. I denna disklådan får du plats med en långpanna. Bänken är nästan 3 meter lång. Funderar du på att beställa en så lång diskbänk, tänk på att du måste få diskbänken in i köket. Ett hörn i hallen eller i trapphuset kan göra det omöjligt att få in den nya diskbänken. Ett bra tipps är att bygga en ram av enkla lister i storlek av diskbänken och testa inbärningen.

diskbänk rostfritt


duskbänk måttbeställd rostfri


diskbänk rostfritt, Purus basic

Kombinera färg och material

En kund i Berlin skickade bilder från sitt kök där det inte bara kombinerades olika färger men även olika material. Den rostfria bänken gör sig bra mellan bänkskivor i trä och ett kök med luckor i olika färger vilka går exakt ihop med färgen på kaklet. Diskbänken är 2,6 meter lång och 60 mm djup. Diskbänken har raka kanter på alla sidor och en tjocklek på 40 mm.
Disklådorna är Lydia 1734 som passar i ett 60-underskåp.

rostfri bänkskiva, luckor i olika färg


rosftri diskbänk, olika färg på luckor


bänkskiva i rostfritt, olika luckor


bänskiva i rostfritt, grön kakel

Planlimmad häll

Det finns två olika sätt att montera en häll. Dom flesta häll monteras så att bänkskivan förses med ett urtag som är mindre en själva hällen. Hällen läggs på kanterna in i det här urtaget. Det är en enkel montering. En rostfri diskbänk förses redan i fabriken med urtaget som krävs. Hällens kant ligger ovanför bänkskivan.

planlimmad-hall (2)
Infälld häll i en rostfri bänkskiva.

Fördelen med en infälld montering är att det är enkelt att montera hällen. Skulle hällen går sönder är det lätt att byta ut den. Urtaget är i samma storlek hos dem flesta leverantörer. Du hittar även efter några år en häll som passar i den gamla bänkskivan. Är kanterna på hällen helt i glas kan det däremot lätt hända att man skada kanterna. Den risken finns inte om man väljer en häll med stålkanterna som på bilden ovan.

Eller hällen ska planmonteras. Det är speciella häll som lämpar sig för den typen av montering. Urtaget till hällen förberedds i fabriken så att hällen kan på plats monteras in i bänken. Det kostar ungefär 3 ggr så mycket som ett vanlig urtag. Ovankant av hällen ligger nu inte på bänken, den ligger i liv med ovankant bänkskivan. Man måste fylla ut kanten omkring hällen med silikon. Går den hällen sönder är det mer komplicerad att byta ut den. Då inte alla häll för planmontering har samma inbyggnadsmått kan det vara svårt att hitta en ny häll som passa perfekt i det gamla urtaget. Fördelen här är att bänkskivan och hällen är i samma nivå. Här kan man inte skada kanterna.

Bestämmer du dig för en planlimmad häll är det extra viktig att kolla vilken tjocklek på själva bänkskivan tillverkaren för hällen rekommendera. Kanten på vilken hällen kommer att vila måste klara hällens vikt. Den måsta dessutom klara kastrull och stekpannor samt maten som du kommer att ha på hällen. Vi kan inte fräsa en kant för en planlimmad häll i en skiva som är endast 15 eller 20 mm tjock. I så fall måste bänkskivan från undersidan byggas på så att kanten klara att bära hällen. Det betyder samtidigt att hällen sticker in i skåpet under väldigt mycket. Kontakta oss om du har frågor angående monteringen. Skicka gärna med beteckning på hällen.

planlimmad häll
Närbild på en planlimmad häll i en rostfri bänkksiva.planlimmad häll, rostfri diskbänk
Samma diskbänk - man ser att hällen är plan limmad in i bänkskiva.
Väggen bakom den rostfria diskbänken är klädd med ett rostfritt stänkskydd.

Rostfri diskbänk - gavel med en liten viktig detail

Det är en liten detail som gör den här bänken mycket speciell. Kunden renoverade köket med ett IKEA Metod kök. Hon önskade uppvikta kanter på bakkanten av diskbänken och vid gavlarna. Vänster gaveln ligger mot en vägg. Däremot höger gaveln ligger mot ett högskåp. Efter skåpet är inte lika djupt som själva diskbänken ska den uppvikta kanten vara endast lika långt som skåpen är. Därför tillverkas kanten så att den sluta något tidigare och går inte jämt med framkanten. Den anpassas djupet på skåpet den ligger mot. Det är en ytterst liten detail men bidrar till att köket verkligen blir helt perfekt.

Längd diskbänk: 2400 mm.
Djupet på diskbänken: 635 mm.
Tjocklek i framkant: 30 mm.
Uppvikt kant på baksidan, höger och vänster gavel med 8 cm höjd.
Disklåda: Astris 500 med mått 500 x 400 x 200 mm, med radie 14 mm i alla hörn.
Håltagning till blandaren med 35 mm.
Urtag till häll.

ritning diskbänk


rostfri bänkskiva Ikea metod


diskbänk i rostfritt till IKEA


diskbänk

Rostfri bänkskiva till ett kvik kök

Rostfria diskbänkar tillverkas precis så som dem behövs. Och den kan inte bara tillverkas i olika längder, även djupet skiljer sig hos det olika leverantörer. Och leverantörer har oftast olika modeller som kräver olika djup på bänken. Bilder nedan visa ett kök från kvik. Vår kund bestämde sig för en måttbeställd diskbänk i design "Modern" från Purus. Diskbänken är 3210 mm lång och 600 mm djup. I framkant är diskbänken 40 mm. Disklådan Lydia 5040 passar i ett 60 skåp. Bakom disklådan valde kunden att ha två diskmedelspumpar. Men en används för tvål. Blandaren placerades på höger sidan av disklådan.


ritning diskbänk

Diskbänken förses redan i fabriken med ett stort urtag för installationen för hällen. Kunden beställde även en sköljlåda passande disklådan Lydia 5040.

rostfri dfiskbänk, kvik, front med integrerad handtag


rostfri diskbänk

Disklåda till 600 underskåp med mindre radie i hörnen

Den optimala disklådan till ett 60 underskåp är 50 cm bred. Det borde i så fall vara en disklåda som är 55 cm, men urvalen är minimalt. Det finns en disklåda i sortimentet, men den har måtten 55 cm på långsidan och 50 cm på kortsidan. Efter vi behöver minst 5 cm, helst 7 cm för att få ett bra resultat för insvetsning så behöver diskbänken vara mycket djupt för att disklådan ska få plats. Ska det dessutom placeras en blandare mellan bakkanten på diskbänken och disklådan så kan det blir alldeles för trångt.

Bästa lösningen i sortiment med skräddarsydda diskbänkar är disklådan Astris 500. Disklådan har mått 50 x 40 cm och är 20 cm djupt. En långpanna eller bakplåt från en vanlig ugn har plats i botten av denna disklåda. Radien i hörnen med 14 mm är så passa stort att det går lätt att hålla disklådan rent. Inte konstigt att disklådan är mycket populärt. Här kommer några bilder från tidigare kunder, 5 olika kök, 5 olika rostfria diskbänkar men alltid med disklådan Astris 500.

astris500 i rostfri diskbänk

astris500 i rostfri diskbänk

astris500 i rostfri diskbänk


astris500 i en rostfri diskbänk

astris500 i en rostfri diskbänk

Synpunkter på tester av bänkskivor

När jag gick genom en massa texter och tester på svenska, engelska och tyska om olika bänkskivor och deras egenskaper för artikeln om bänkskivor i allmänhet visade det sig att många av texterna i tidningar var avskrifter av varandra. Det gällde speciellt heminredningstidningar och kvällstidningsbilagor. Jag kunde se att direkta fel återfanns i flera texter. Inte ens Råd och Rön hade gjort egna tester utan köpt en amerikansk test. Sortiment och kvaliteter skiljer mellan länderna. Exempelvis används sällan rostfritt stål i USA och saknas därför i testen men istället fanns bambu med som är mycket ovanligt i Sverige. Följaktligen är deras slutsats att man skall välja kvarts eller granit för bästa tålighet direkt felaktig eftersom urvalet är felaktigt. Kvarts finns dessutom i många kvaliteter och huruvida fabrikaten är jämförbara mellan länderna är tveksamt. Tyvärr hänvisar många andra tidningar till Råd&Rön i tron att det är ett statligt och oberoende organ. Jag läser regelbundet Råd och Rön men vet att de inte längre är en oberoende tidning ägd av Konsumentverket. Råd&Rön är helt kommersiell tidning som måste sälja tidningar och tester och är sedan många år ägd av en brokig samling organisationer med olika agendor och politisk inriktning. Så att hitta mer oberoende och mer kvalificerade tester som var jämförbara var inte lätt. Ända tills nu.

Gör det själv, DIY

Jag läser regelbundet, fast mer privat, tidningen Gör Det Själv. Även om det också är en kommersiell tidning, som finns i fyra nordiska länder, testar de själva det mesta de skriver om till skillnad mot Råd&Rön. I januari 2016 numret hade de en test på bänkskivor som var seriös, konsekvent och vad jag kan se helt oberoende. De hade testat de typer av bänkskivor som är vanliga i Sverige, inte de som är vanliga i USA som Råd&Rön. Gör Det Själv säljer även testet av bänkskivor separat.

Det enda jag ha synpunkter på är att de testat en stekpanna med för låg temperatur. Även om man inte skall laga mat på högre temperatur än 190 grader,
med ett undantag, vet jag att många gör det medvetet eller av misstag eller okunskap. Jag har varit med om att bekanta ställt stekpannan på hällen och dragit på högsta värmen för att förvärma den. Stekpannan kan i värsta fall bli uppåt 5-600 grader redan efter några minuter vilket vi testade på en halogenhäll.

Vår rekommendation när det gäller rostfritt är att aldrig ställa en varm stekpanna på en rostfri bänkskiva även om testet visar att det går. Det enda material, av de som de testade, som tål höga temperatur är polerad granit. Men även en grantitskiva kan spricka av för hög värme genom värmespänningar i stenen.

Anders
Neonela Design AB
Design och försäljning av diskbänkar, köksinredning, utekök och trädgårdsprodukter, allt i rostfritt stål. 
Återförsäljare för Miele Studio vitvaror samt Purus och Blanco köksbänkar
.

Lantlig kök med rostfri diskbänk

Vita kök i lantlig stil är fortfarande högst aktuella och kommer vara det även under det kommande åren. Ingenting passar bättre än en rostfri diskbänk i gammalt stil. Disklådorna kallas K29 och är en riktig svensk klassiker om man pratar om disklådor. Och för att göra det helt i gamla stilen förses lådorna med sil och propp.

Det behövs inte alla arbetsytor i rostfritt stål. Det gör sig hur bra som helst att blanda olika material på bänkskivorna. Men diskbänken, den ska vara i rostfritt. En av våra kunderna skickade bilder på köket . Diskbänken är 1774 mm lång, 610 mm djup och i framkant 40 mm tjock. Det finns en uppvikt bakkant på diskbänken som är täckt med plåt från baksidan då bänken finns fram för ett fönster. Det är ingen snygg syn att ser diskbänken från baksidan. Ligger den inte mot en vägg bör den täckas framför fönstret även på baksidan.

På denna diskbänken önskade kunden en tydligt avgränsning till den bredvid liggande bänkskivan i trä. Den indragna uppvikta kanten är avrundad i hörnet och dessutom fin svetsad från andra sidan. Som man förstår innebär det en hel del svetsande och slipande för att få fram en så fin kant.


rostfri diskbänk, lantlig kök, shakerstil

diskbänk rostfri, shakerstil

bänskiva rostfri med halv kant

Rostfri diskbänk till ett lantligt kök

Den här diskbänken tillverkades precis så att den ska passa köket. Uppvikta kanten på höger gaveln ligger mot ett skafferi. Och därför anpassades uppviket så att den sticker inte ut fram för skafferiet som själva diskbänken gör. Uppvikta kanten är något indragen och är i liv med framkanten på skafferiet.

Diskbänken är 2190 mm lång och 610 mm djup. Tjocklek i framkanten är 30mm. I framkant och i vänster gaveln syns en droppkant (kallas hos Purus kant 3). Höger gaveln och bakkanten är 100 mm högt.

rostfri bänkskiva, diskbänk mot skafferi, lantkök

Rostfri kökbänk, skafferie

Rostfri bänkskiva, skafferi

Basic Classic med dubblar vaskar

Vår huvudleverantör är Purus i Smålandsstenar. Exakt ett år tillbaka började man erbjuda en enklare serie diskbänkar. Serien Basic Classic och Basic Modern finns endast i vissa djup och tjocklek att välja. Men med disklådor som passar dom flesta. Priserna kan du ser direkt på vår hemsida: Priser sortiment Purus Basic.
Och sedan dess har vi såld väldigt många diskbänkar från den serien. Flesta kunderna har ett IKEA kök där man välja en diskbänk som är 63,5 cm djup.

Bilder nedan visar en diskbänk Basic Classic med dubblar disklådor som passar ett 80-underskåp.
Kanterna: mindre droppkant och uppvikt bakkant med 5 cm höjd.
Tjocklek: 30 mm.
Mått diskbänk: 2020 x 635 mm.
Disklådor: IRIS 3434 med sil och propp.

Rostfri diskbänk, Purus Basic

Rostfri diskbänk, två lådor

Landkök, diskbänk


Rostfri diskbänk - Basic Modern

En 3,2 meter lång diskbänk med mycket plats! Vår kund valde ett IKEA Metod kök och beställde den rostfria bänkskivan med insvetsade disklådor till ett 60-skåp och ett urtag till hällen. Disklådorna: Lydia 1734 med en radie på 25 mm i alla hörn.
Kanterna: raka kanter på alla sidor.
Tjocklek: 40 mm
Mått diskbänk: 3200 x 635 mm

Att välja en något tjockare diskbänk har en stor fördel om man ska bygga in en häll i bänken. Är bänkskivan något tjockare få hällen plats i bänkskivan och räcker inte lika långt in i underskåpet. Kolla alltid med leverantören för hällen vilken tjocklek för bänkskivan rekommenderas.

diskbänk rostfri, Lydia 1734, Basic Modern

rostfri diskbänk med häll, Basic Modern Purus

diskbänk rostfritt med Lydia 1734, Purus Basic Modern

Priset på diskbänken kan du beräkna direkt på vår hemsida: Beräkna pris på rostfri diskbänk

Tillbehör: skärbräda

En skärbräda måste vårdas
En skärbrädan i trä är organisk och påverkas av vatten, fukt, solljus och värme. Den kan spricka och böja sig även om man skött om den. Speciellt om den utsätts för vatten och fukt under en längre tid. För att minska risken och förlänga livslängden måste man behandlad den innan man använder den första gången och sedan regelbundet.

Behandla skärbräde rätt


Innan du använder träskärbrädan första gången
När du packat upp skärbrädan torka av den med en fuktad trasa. Olja (mer om vilken olja nedan) in den på bägge sidor och alla kanter. Låt stå minst 3 timmar och helst över natten. Tänk på att olja alla kanter med ändträ kräver extra mycket olja. Om du inte kan ha den på högkant, olja sidorna växelvis. Undvik att utsätta skärbrädan direkt solljus eller värme. Efter de första gångerna finns oftast lite mattare fläckar som tyder på att träet inte är mättat. Torka av överflödig olja och återupprepa. Normalt behövs det göras om 3-5 gånger innan skärbrädan är klar att använda. Inoljningen görs för att den skall tåla vatten lite bättre, inte torka ut och bakterier inte skall få fäste så lätt.

Använd träskärbrädan i rätt sammanhang
En skärbräda i trä är snygg, trevlig och är varsam mot knivar. Den tål dock inte, oavsett hur mycket eller ofta den oljas in, vatten eller ånga under en längre tid. Den kan slå sig oavsett hur bra man sköter den och bakterier kan mycket lätt få fäste i ytan. I miljöer med höga krav på hygien, som exempelvis restauranger, används nästan uteslutande skärbrädor i plast. Matvaror med mycket bakterier på ytan som exempelvis rått kött, fisk och vissa ostar passar inte på en skärbräda av trä. För att få bort bakterierna från dessa livsmedel krävs mycket och varmt (80-90 grader) och starka rengöringsmedel. Allt sådant som en skärbräda i trä inte klarar. En skärbräda i plast kan göras rent på högsta möjliga temperatur i diskmaskinen till skillnad mot en i trä som aldrig får diskas i maskin. Skärbrädor i glas och laminat är inte bra mot knivar så de hoppar vi över när det gäller matlagning. Träskärbrädor är som sagt trevliga men skall användas men med omdöme i rätt sammanhang. Själva använder vi bara träskärbrädor för att skära bröd. Matbutiker använder visserligen huggkubbar i trä för styckning men de skall både skrapas och brännas av varje dag för att inte vara farliga. Kanske lite jobbigt hemma.

Använd rätt olja.
Olja in skärbräda med en olja som inte härskna eller kan innehålla avlagringar från produktionen. Man får absolut inte använda olivolja som kan härskna och, när det gäller kallpressade, kan innehålla en hel del restprodukter som inte kunnat filtrerats bort. Samma gäller rapsoljor och de flesta andra vegetabiliska oljor. Kokosnötsolja är den vegetabiliska olja som har minst benägenhet att härskna. Bivax går att använda men lägger sig bara på ytan och kräver en del nogrannt arbete. Det finns två oljor som är bra, en organisk vegetabilisk och en oorganisk mineralolja. Den bästa organiska oljan är livsmedelsgodkänd linolja. En stor varning dock. Det är inte den som går att köpa i en färgbutik. Den innehåller kemikalier och gifter som inte passar ihop med mat. Linoljan skall vara godkänd för livsmedel dvs. food grade olja och är näst intill hopplös att få tag på. Enligt vissa uppgifter kan den även sätta smak. Har i för sig inte letat så noggrant efter rätt linolja eftersom det finns en bra oorganisk mineralolja som är lätt att få tag på överallt. Gå till ett apotek och köp flytande paraffinolja för oralt bruk från APL. En flaska kostar ca en hundralapp men är dryg och räcker ganska länge. APL paraffinolja är lätt att applicera, luktar eller smakar inte och kan inte härskna. Den är inte bevisat hälsofarlig och används normalt för egenvård vid tillfällig förstoppning. Köp aldrig paraffinolja hos bygg- och färghandeln. Den innehåller farliga tillsatser. Köper du på ett apotek är du säker på att du får rätt olja och att den kan användas i samband med mat.

Renovering av en träskärbräda
Om skärbrädan börjar bli lite sliten är det bara att slipa av den med ett sandpapper med medium yta efter du gjort

Hur är det med senap och rödvin på en rostfri diskbänk?

Det senaste dagarna testade vi olika matvaror för att ser hur ytan påverkas av dessa. I vår skötseltips skriver vi: Vanliga matvaror som t.ex. juice, salt, senap, majonnäs innehåller syror eller andra ämnen som angriper rostfritt stål.
Hur illa är det egentligen? Måsta man springa direkt och torka efter när barnen spillde lite av apelsinjuice?

Här nedan finns testbänkskiva. Vi la senap, majonnäs, apelsinjuice och rödvin på ytan.

rengöring rostfri diskbänk

Första raden torkade jag av efter 10 minuter, den andra efter en timme. Tredje raden torkade jag efter 5 timmar. Och det sista prover torkade jag av efter 24 timmar. Jag använde en fuktig trasa och använde inga rengöringsmedel.

Hur såg det ut då?
Man ser knappast något märke efter majonnäsen eller juice. Däremot rödvin syntes verkligen:

rödvin på rostfri diskbänk
Rödvin på en rostfri diskbänk, till höger ett märke efter rödvin som torkades först efter 24 timmar.

Nästan chockerande var syn på senapsresterna. Det son syns mest till vänster är senap som fick ligga på ytan under 24 timmar:

senap på en diskbänk rostfri

Ska det här att få bort? Det gick inte helt bort endast diskmedel. Använd gärna till exempel rengöringsmedel som du även använder till en glashäll. Så får du bort fläckarna helt och diskbänken blir precis lika fins som innan. Även det värsta från senap och rödvin gick att ta bort helt utan problem! Tänk på att alltid tvätta rent diskbänken med klar vatten efter du har använt rengöringsmedel. Och torka av bänken med en mjuka kökshandduk.

Ett vitt kök

Vit är en färg som fortfarande dominerar mångas drömmar om inredning. Någon som gjorde det till en livsstil är Julia K som bloggar hos Metro och dessutom driver en egen butik ”Julias vita drömmar”. Hur Julia hinner med bloggandet och butiken och renoveringen och tre barn är helt ofattbar för mig. Men hon klarar det galant. Mycket roligt att hon valde till köket en rostfri diskbänk från nya serien Purus Basic Classic. Diskbänken är nästan 2,5 meter lång, har en klassisk droppkant och en uppvikt bakkant. Hon valde två lika stora disklådor som passar i ett 80-underskåp.

Bilderna som jag får visa här kommer alla från Julia´s blogg.

Julia K, vit, diskbänk rostfri


vit kök, Julia K, diskbänk rostfri

vitt kök, Julia K, rostfri diskbänk

Stor disklåda till 80-skåp

Största disklådan som kan väljas till en diskbänk är 74 cm bredd. Disklådan kallas Astris 740. Disklådan kan placeras i ett underskåp som är minst 80 cm bredd. Självklart har man väldigt mycket plats i denna disklådan. Det är absolut ingen problem att handdiska stora plåtar. Men på andra sidan tar det också mycket tid om man ska fylla vasken med vatten. Det finns en nackdel med en så stor disklåda: Vatten rinner inte av lika lätt som i en mindre disklåda, det kan behövas att man torkar efter för att få bort all vatten från botten av disklådan. Dessutom ska man vara medveten om att en så stor disklåda svetsas in i bänken för hand. Det gör att övergången mellan diskbänksytan och disklådan inte kan bli lika perfekt som om man svetsa med en svetsmall. 50 cm breda lådor från samma serie däremot svetsas in med en mall.

Här en mindre diskbänk med disklådan Astris 740, bilden fick vi från en tidigare kund som är mycket nöjd med diskbänken.

rostfri diskbänk med stor disklåda

Industristil till 100%!

Helt fantastisk vilka härliga bilder vi får från våra kunder. Idag har jag glädje att bjuda på bilder från ett kök med riktig industristil känsla. Stommarna är från IKEA Metod med luckan Grevsta. Kunden valde att ha rostfria ben i stället för en sockel. Och, självklart valdes till det här köket en heltäckande diskbänk från serien Purus Basic Modern. Med disklådan Lydia 5040 har du plats med en långpanna i disklådan. Vill du räkna på priset för en liknande bänk kan du göra det direkt på vår hemsida: prisberäkning rostfri diskbänk

industristil, rostfritt kök, rostfri diskbänk


industristil, rostfritt kök, rostfri diskbänk


industristil, rostfritt kök, rostfri diskbänk

industristil, rostfritt kök, rostfri diskbänk
Bilderna vi visar här är helt obehandlade och kommer från vår kund.


Och så här såg ritningen ut, Längd 2364 mm, 635 mm djup och 38 mm tjock. Bygger du in en häll i din diskbänk, kolla vilken tjocklek som krävs för inbyggnad! Oftas är en 3 cm skiva för tunn.
PLT7184.tmp

Litet kök på endast 1,8 meter längd

Det är inte alltid man har plats med stora ytor för att laga mat. Ibland får man skaffa sig ett bra kök på en liten yta. Bilderna vi fick från en av våra kunderna visa ett litet kök på 1,8 meter. Det är tre underskåp på 60 cm. På vänster sidan fick en häll plats. I mitten placerads diskmaskinen under diskbänken. Och på höger sidan placerads två disklådor, en mindre och en större. Diskbänken har i framkant och på sidorna en klassisk droppkant. I bakkanten valdes en uppvikt bakkant med höjden på 5 cm. Ett litet men mycket effektivt kök.

diskbänk rostfritt

diskbänk i rostfritt

diskbänk rostfria

Olika ytor

Specialtillverkade rostfria bänkskivor som tillverkas hos vår leverantör Purus kan förses med en så kallad antik yta. Det betyder att diskbänken redan i fabriken repas jämt och fint sönder med små repor. En process som hemma i egen kök tar några år är redan gjord vid leverans. Fördelen är att man inte ser små repor på en ny levererade diskbänk lika tydligt på en vanlig matt borstad yta. Beakta att den här behandlingen endast kan göras på bänkar med raka kanter. Bänken kan inte förses med en uppvikt kant helle.

Att få bänken redan färdig repat kostar 750 kr / meter. Det gäller en vanlig djup på max 70 cm. Priset är inkl. moms.

Nedan en bild där det syns båda rostfria ytor. På vänster sidan, där det ligger gem på ytan, syns en vanlig matt borstad yta. Bredvid den "antika" ytan som ser ut som man har flyttad många talrika och kastrull under många år på den hit och ditt.

repig yta rostfri

En diskbänk till ett IKEA Metod kök

Sedan början av året säljer vi diskbänkar som tillverkas hos Purus med namn Basic. Det är köksbänkar som finns tillgängliga i vissa mått, djup och upp till 3,4 meter längd. Det finns ett sortiment disklådor i serien med namn Classic och ett sortiment med namn Modern. Du kan beräkna själv pris direkt på vår hemsida för att ser hur mycket din diskbänk kostar.

En av det första beställningar på en rostfri Basic diskbänk var en bänk på lite mer än 3 meter till ett IKEA Metod kök.

Ritning diskbänk


Disklådan som är insvetsad i diskbänken har mått med 50 x 40 cm och passar perfekt i ett underskåp som är minst 60 cm bred. Disklådan är 20 cm djup. Det finns gått om arbetsyta mellan vasken och hällen samt även höger om disklådan. Och här några bidler som kunden skickade till oss.rostfri diskbänk, IKEA metod, köksbänk, Purus Basic Modern


rostfri diskbänk, bänkskiva rostfritt, Purus Basic Modern, Ikea Metod


rostfri diskbänk, IKEA metod, Bänkskiva rostfritt, Purus Basic Modern

En rostfri yta som tål mycket mer - Blanco Durinox

En rostfri diskbänk får repor, det är vi vana med. Men det finns en speciell behandlad och härdad yta som inte är lika känsligt som den vanliga rostfria ytan. Blanco, en väl känd tillverkare på rostfria diskbänkar i Tyskland, har utvecklad en yta som klarar repor som kallas Blanco Durinox.

Blanco Durinox, inga repor på rostfri diskbänk


Det finns två olika sorter disklådor som kan svetsas in i en diskbänk med denna yta. Man kan välja en disklåda med samma speciell behandlade Durinox yta. I så fall har disklådor skarpa kanter i hörnen.

Blanco Durinox, inga repor på rostfri diskbänk

Blanco Durinox, inga repor på rostfri diskbänkEller man välja att ha en vanlig yta på själva disklådan. Då har disklådan en radie på 10 mm i alla hörn.

Blanco Durinox, inga repor på rostfri diskbänk

Bänkar kan inte tillverkas med en droppkant. Bänkar med dessa ytor är dyrare än traditionella diskbänkar. Läs mer om olika tjocklekar och konstruktionen på sidan om specialbänkar. Är du intresserad, fråga oss gärna om en offert på en Blanco Durinox bänkskiva.

Bilder från en kund

Bilderna nedan fick vi från vår tidigare kund endast förre några dagar sedan. Det är en enkel diskbänk på endast 1,4 meter med disklådor som är lika stora och passar till ett 80-skåp. Diskbänken tillverkades i Smålandsstenar, hos Purus och går in i deras sortiment ”original köksbänkar”. Tjocklek på diskbänken, det sam är i framkanten, är 3,8 cm. Dessutom valde kunden till en diskmdelspump. Vi förse bänken redan i fabriken med håltagningar i korrekt storlek för blandaren och diskmedelspumpen.

ritning diskbank 201508191
Ritning på en diskbänk som den beställdes - och nedan den färdiga bänken hos kunden.

diskänkar rostfria

rostfri diskbänk

Diskmeldspump monterad i diskbänken.

diskbänk rostfritt

Droppkant på alla sidor och två lika stora vaskar.

diskbänkar rostfri

Utekök som funkar lika bra inomhus

Under sommaren har vi fått hem det nya uteköket som går i samma stil som grillbänkarna. Ett uteköke kan tillverkas precis som alla andra våra produkter exakt efter dina mått och önskmål. Stativköket fungerar även att ha inomhus. Då följer du verkligen industriella stilen. Efter alla sidor kläs med rostfri plåt lämpar sig en bänk i den stilen perfekt som köksö. Se mer information om köket på vår sida om utekök. På sidan med inspirationsbilder ser du många bilder från uteköket samt många detaljbilder.

utekök i rostfritt, stativkök, grovkök

Specialbeställd utekök med gasolgrill

Under utvecklingen av uteköken fick vi en förfrågan om att designa och konstruera ett mycket speciellt utekök. Köket är nu levererat, Det är tre meter långt, har en 10 cm tjock rostfri bänkskiva, två skåp och en integrerad vinkyl. I köket är installerat Napoleons mest avancerade inbyggnadsgrill och en sidobrännare. Dessutom finns vask, blandare och dubbla urtag för Gastronormkantiner. Alla sidor är täckta av syrafast rostfritt stål för att tåla saltbemängd luft.

utekök special

Grillbord till ditt utekök

Förra året började vi utveckla utekök i rostfritt stål. Utekök som skulle gå att beställa i nästan valfri storlek och kunna utrustas med många olika tillbehör. Vi besökte mässor, gick genom en massa diskussioner på nätet. läste handböcker, letade olika komponenter och analyserade vad som fanns av utekök på marknaden. I höstas hade vi våra första idéer klara och hade dessutom hittat bra grillinsatser från Napoleon. Vi lät bygga en första prototypen som vi testade. Efter en del ändringar lanserade vi  i maj utekök i flera varianter. Ett par varianter finns att se hos Hulténs i Staffanstorp förutom i Skeppshult. Vi har nu i veckan tillfört möjligheten att komplettera med skåp med tre lådor eller dörr. Även de i helt i rostfritt stål.

grillbord, grillbänk, grillvagn, inbyggnadsgrill

Grillsäsongens häftigaste grillbänk

En grillvagn med en gasolgrill från Napoleon finns nu hos Hulténs i Staffanstorp. Personalen kan hjälpa dig med att ta fram priset till just din grill. Du kan se olika tillbehör till exempel kantinerna som är mycket praktistka när man håller pa att grilla.


Gasolgrill, Napoleon, inbyggnadsgrill, anpassad grillbänk

Gasolgrill, Napoleon, inbyggnadsgrill, anpassad grillbänk
En stor utdragslåda under arbetsytan där man kan förvara all tillbehör och verktyg som behövs.

Läs mer om våra grillbänkar. Har du frågor kan du ringer till Anders, vår specialist hos Neonela Design för grillvagnar 073 0912 085.

Bänkskiva med funktion

Hushållspapper måste finnas i ett kök. Men den behöver inte vara på rulle. Har du ett hörn i bänkskivan med lite plats under installera en hushållspappersdispenser. Det kan vara ett hörnskåp som är inte full använd. Det kan vara ett hörn med en passbit. Dispensern svetsas inte in, den bara monteras in efter vi förse bänkskivan med ett enkelt urtag.

Man matar dispensern uppifrån med så kallad C-vikta pappershanddukar. Det som är mest smidigt, man tar ut pappret med en hand.

I vår utställning visare vi en dispenser från Bobrick. Men även Franke har en liknande i sitt sortiment.
Husållspapper kan enkelt beställas på webbutiker, leta efter ”C-vikt pappershandduk” och du hittar en rad med återförsäljare.


hushållspapper dispenser, pappershanddukar i köket

hushållspapper dispenser diskbänk, pappershanddukar i köket

Mer färg i köket!

Just nu pågår mässan living kitchen i Cologne som jag besökte i början av veckan. Det är alltid interessant att se nya leverantörer eller bekanta leverantörer med nya spännande produkter. Dessutom är jag extra glad att det finns fler rostfria blandare på marknaden så att man kan kombinera rostfria disklådor eller diskbänkar med en blandare i samma material. På mässan hittade jag företaget Caressi som har förutom disklådor och annat praktist tillbehör även rostfri blandare med en extra färgklick. Som standard levereras blandaren med en röt, svart och vit slang. Och tröttna man på en av dem kan man enkelt byta ut slangen till en av det andra färgarna. Förutom dessa tre kan man välja bland 9 andra färgar. Det här var en fantastisk överraskning!

blandare rostfritt med färg

Ny i vårt sortiment: Purus Basic diskbänkar

Purus är vår leverantör på skräddarsydda diskbänkar i rostfritt sedan många år. Nu har företaget kommit med en ny produkt - måttanpassade köksbänkarn i samma fantastiska kvalité som skräddarsydda bänkarna men till ett bättre pris. Det är samma plåt och bänkarna är underlimmad med spånskiva från undersidan. Det är tre olika kanter du kan välja mellan och ett sortiment med disklådor som kan passa till många fina kök. Diskbänkarna finns upp till 3,4 meter längd. Man kan välja mellan 4 olika djup, 600, 610, 620 och 635 mm. Dessutom kan du välja mellan följande tjocklek: 30, 38 eller 40 mm.

Önskar man bra kvalité, en mycket hållbar produkt och dessutom en diskbänk som tillverkades i Sverige då är det här det bästa valet!

Välj mellan dessa tre olika kantern: en klassisk droppkant, en slätare droppkant, eller en rak kant. Du kan välja till en uppvikt bakkant på 5 cm.

Klassisk droppkant, diskbänk rostfritt

slät droppkant, rostfri diskbänka

rak kant, diskbänk rostfritt


Det finns alla disklådor som svetsas in i diskbänken man kan tänka sig, enkla disklådor samt dubbla lådor till ett 60-skåp eller 80-skåp. Dessa disklådor finns i två olika design. Purus Basic Classic med mer klassiska disklådor som passar utmärkt i ett landkök till exempel. En fördel med dessa lådor är att dom är djupa. 34 cm bredd disklådan är 18 cm djup, 50 cm breda disklådan är 20 cm djup! Den minsta lådan har ett djup på endast 12 cm och lämpar sig bra som en renslåda. Oavsett vilken disklåda eller vilken kombination du väljer: det är samma pris på diskbänken! Tar gärna fram pris på en diskbänk på vår hemsida: Prisberäkning rostfri diskbänk Purus Basic Classic.


Basic Classic Purus, disklådor

Dessutom finns ett sortiment till med namn Purus Basic Modern. Dessa disklådor har en radie på 25mm i alla hörn och är djupa. 34 cm bredd disklåda och 50 cm bred disklåda är 20 cm djupa! Den minsta disklådan är 14 cm djup. Tar gärna fram pris på en diskbänk med direkt på vår hemsida: Prisberäkning rostfri diskbänk Purus Basic Modern.

Disklådor, Purus Basic Modern, rostfri diskbänk

Bilder från en kund i München

Försäljning med rostfria diskbänker i Tyskland rullar på och kunderna är lika glada som kunderna här i Sverige när allting kommit på plats. Jag fick igår ett tackmail från en kund i München. Diskbänken har en rak kant på alla sidor, den är 3 cm tjock, 2,6 meter lång och har en stor vask på 50 cm bredd till ett 60-skåp. Vasken kallas Karo500 och har en mindre radie på 6 mm i alla hörn. Och lika som i Sverige tycker man om vita kök och vita kakel samt lite färgladare klinker på golvet.

rostfri diskbänk

Leverans innan jul?

Helt plötsligt är det dags. Det är inte långt till jul. Och förutom allting som man gör varje år: handlar julklappar, julstäda, organisera besök under mellandagar för att ingen i släkten ska känner sig bortglömt, gräva fram luciaklänningar åt barnen för att förstår att man måste skaffa en ny ... ja allting detta... så ska köket också blir färdig. Om diskbänken ska vara framme innan jul, beställ senast denna vecka på fredag. Det är 14. november jag menar. Vi behöver fyra veckor tills diskbänken kan skicaks från fabriken. Och om speditionen skynda sig så kommer diskbänken verkligen framme. Vi arbetar denna vecka även sent på kvällarna för att hinna med.jul i skeppshult

Fler bilder från besöket i Berlin

Vi besökte en till kund i Berlin, i Prenzlauer Berg.
I Prenzlauer Berg fick vi besöka en familj som flyttade precis in i en nybyggd bostadshus som byggdes mellan gamla byggnader. Hela lägenheten hade enormt stora fönster. Stora fönster ge mycket ljus. Man tror knappast att man mit i Berlin.
Diskbänken till köket levererades i två delar då dom las höger och vänster om en gasspis. Den lilla skivan tillverkades först efter den stora rostfria diskbänken och spisen var på plats. Båda skivorna har den mindre droppkanten på alla sidor. Disklådan är en BE50, en mycket populär disklåda även hos våra kunder i Tyskland.

rostfri diskbänk, diskbänk


rostfri bänkskiva


Rostfri köksbänk


rostfri bänkskiva


diskbänk i rostfritt

Besök i Berlin

Sedan ett år tillbaka kan även kunder från Tykland beställa rostfria diskbänkar hos Neonela Design. Vi har en tysk hemsida www.neonela-edelstahl.de. Efter jag prata tyska var steget att börja sälja i Tyskland inte så svårt. Det är mcyket roligt att få arbetar med tyska marknaden. I samband med mässbesök i Berlin förre några veckor sedan passade jag på att besöka några kunder för att fotografera deras kök. Besöket uppskattes mycket och det var himla trevlig.

Här kommer bilder från första besöket hos en familj som bo inte långt från Friedrichstrasse. Vita kakel på väggen är något speciellt i det här fallet. Dom kallas ”Friesische Fliesen”. Det är en speciell tillverkning med mycket gamla traditioner i Nederländerna. Sedan 16-hundra talet tillverkas dessa kakel efter samma princip. Ni kan gärna läsa mer om detta på hemsidan om ”
holländska Friese Witjes”.

Diskbänken har raka kanter på framsidan och gavlarn, en liten uppvikt bakkant på 3 cm, mest för att skydda övegång till kakel. I diskbänken svetsades in en vask som kallas BE50 med mått 50 x 40 cm. Disklådan är mycket populär både hos svenska och tyska kunderna.

rostfri diskbänkdiskbänk rostfritt


rostfria diskbänkar, rostfri diskbänk, diskbänk rostfri


Rostfri diskbänk, diskbänk rostfritt

Två lika stora disklådor

Det är alltid roligt att få bilder från kunderna och ett tackmail. Så här skriver kunden: ”Vi är jättenöjda med bänken och blandaren...!!! Bifogar en bild.”
Och på bilden syns att kunden valde den uppvikta bakkanten på sin rostfri diskbänk i exakt den höjd så att den är lika hög som kakel på väggen. Kaklet har färg ”Caleidos Grön” och köptes in hos
Konradssons kakel. Den har mått 10x10mm, art 7483. Köket köptes hos IKEA, luckan är ”Veddinge” och bredvid den rostfria diskbänken sattes en bänkskiva i vit/grå ”VirrVarr”.Rostfri diskbänk, lika stora disklådor


Diskbänk underifrån

Jag får många frågor om rostfria köksbänkar. Därför kommer här mer förklaringar om själva uppbyggnaden på rostfria diskbänkar. Bilderna är från diskbänkar som tillverkas hos Purus i Smålandsstenar.
En rostfri diskbänk bockas på alla sidor och då får man hörn som svetsas ihop. Den svetsningen poleras och den ser mycket fint ut. Alla hörn svetsas och poleras. Underifrån ligger plåten också i en liten kant. Även det hörnet svetsas och poleras. Nedan syns en bild underifrån en diskbänk i hörnet. Plåten ligger ungefär 10-11 mm under bänken. Det syns också att bänken är underlimmad från undersidan med spånskiva.

köksbänk underifrån


Hela ytan på en diskbänk underlimams med en 18 mm tjock spånskiva. Den är dessutom behandlat så att fuktigheten i köket inte medför att skivan mögla eller går sönder om man öppna diskmaskinen. Spånskivan limmas ihop med plåten under tryck. Så här ser det ut i fabriken.

Underlimmning diskbänk

Där syns också att kanterna är förstärkta så att diskbänken kan monteras på underskåp. På bild ovan syns ett hål i diskbänken. Där kommer hällen att monteras. Det syns på nästa bild något bättre att det är bra med spånskiva omkring urtaget så att hällen kan monteras utan problem. När du behöver ett urtag till en häll, kolla alltid vilken tjocklek för bänkskivan leverantören för hällen ange. Oftas är det minst 30 mm. Man ska vara extra någrant med detta när man har en inbyggnadsugn under hällen. Det krävs bra ventilation både för häll och ugn. Är diskbänken för tunn finns ingen plats för hällen och den går in i underskåpet. I värsta fall kan den krocka med inbyggnadsugnen. Därför bör man alltid kolla alla inbyggnadsmått.

urtag häll i en rostfri diskbänkEn annan detalj som frågas efter är hur stabilt det blir när blandaren monteras. Även omkrings håltagningen för blandaren underlimmas plåten. Spånskivan är i ett stort stycke med den övriga skivan och limmas ihop under tryck. Det är en mycket stabil konstruktion i vilken man sedan kan montera blandaren.

håltagning för blandaren i en köksbänk


Den här konstruktionen med underlimning och svetsade hörn gäller för den här produkten. Även vår andra leverantör, KEK GmbH, tillverka bänkar på samma sätt. Alla hörn är svetsade och polerade, även från undersidan.

Den här konstruktionen kommer du inte ser på enklare bänkar på byggmarknaden. Det finns diskbänkar där hörnen i baksidan inte är svetsade, det finns diskbänkar där plåten under inte är svetsad. Och det finns en rad diskbänkar där det inte finns en fast limmad skiva under plåten. Det finns stora skillnader i kvalitén som inte syns direkt. Kontakta oss gärna om du har andra frågor.

Enklaste rengöring

Vi testar rengöringsmedel till rostfria diskbänkar hela tiden. Något som jag bara nyligen upptäckte i städhyllan i lokala ICA-butiken är den så kallade fläcksuddare. Kostar 28 kr för 2 st i förpackningen. Det behövs bara lite vatten för att man kan ”sudda” smutsen bort från diskbänken. Dessutom rensa man bort lite beläggningar som kanske finns på bänkskivan. Plåten blir verkligen rent och glänsande. Sedan ska man alltid torka av diskbänken, bäst med en mjuk kökshandduk. Det fungerar enkelt och snabbt. Dessutom är det miljövänlig. Den får 5 poäng!!! (på min skala där 5 poäng är bästa betyget).

När jag väl började tycka om den här fläcksuddare försökte jag kolla vilka olika leverantörer det finns. Det finns inte så många hittills. Gekås erbjuder en fläcksuddare under eget varumärke till ett så klart mycket bättre pris. Men tyvärr, dom höll endast en städning - betyget sjönk kraftigt! På stora byggmarknader brukar det finnas städavdelningar. Även där kan man hitta fläcksuddare från olika tillverkare som fungerar lika bra som dom från ICA-butiken. Bästa fläcksuddare jag hittade var på en stormarknad i Tyskland från Mr. Proper, höll bäst och längst. Men så klart var den också dyrast.


suddare, fläcksuddare rostfri diskbänk


Och följ den tydliga bruksanvisning på förpackning:

suddare, använd fläcksuddare


En annan snabbt variant för att putsa till en rostfrifri diskbänk lite är en polerduk som framtagits speciell för rostfria ytor. Det är en microfiberduk som har en mer glatt struktur. Säljs till exempel hos COOP. Även den bör vara lite fuktig för att den ska fungera bra. Polerduken lämpar sig inte om man har mycket matrester på bänken efter matlagning. Efter flera veckors test även på rostfria fronter på köket har det visat sig att polerduken bara polera, den tar inte riktig bort smutsen. Det känns som om fingeravtryck mer fördelas än att dom tas bort. Men visst, efter poleringen syns dem inte längre. För att endast polera och snygga till bänken fungerar den mycket bra. Men den är inte lämpligt för en ”djuprengöring”. En fördel: duken kan tvättas. Det betyder att polerduken kan användas ganska länge. Som poleringsduk får den 4 poäng. Men, det är som namnet säger, en polerduk, inte någon rengöring egentligen.

suddare (2)

Bästa köpet - mest design för pengar

Det är många olika komponenter som påverka priset på en måttbeställt rostfri diskbänk. Vi kan inte ange hur mycket en meter bänk kosta. Det är höga startkostnader då alla hörn på en diskbänk svetsas och slipas. Självklart kostar det mer om man välja att ha två disklådor i stället för en något större. Dessutom arbetar vi med två olika leverantörer som har olika sätt att beräkna priset på diskbänken.

Men - hur får men mest design för pengar? Om du är ut efter en rostfri diskbänk med en insvetsad disklåda med mindre radie i hörnen och ska ha raka kanter på alla sidor är mitt tipps en diskbänk med disklådan Karo 500. Diskbänken tillverkas hos vår leverantör i Tyskland. Dom erbjudar bänkarna upp till 3,8 meter längd. Du kan välja som tunnast 22mm och som tjockas 80 mm för samma pris. Du kan beräkna priset på din rostfria diskbänk under markerade länken. En bänk på 2 meter kostar ca 13.600 kr, en på 3 meter ca 16.500 kr, men dessa priser gäller endast om du väljer raka kanter på alla sidor! Djupet väljer du fritt upp till 70 cm, det går mycket bra att välja en bänk som den till ett IKEA kök där det krävs en djup på bänkskivan med 63,5 cm.

rostfri diskbänkOm du önskar en diskbänk till ett lantkök passar disklådan BE50 bäst ihop med din plånboken. Vår andra leverantör, Purus, erbjuder utan extrakosnader en uppvikt bakkant. Däremot kostar uppvikta kanter vid gaveln extra. Du kan välja mellan en
klassisk droppkant, en droppkant eller en rak kant - det är alltid samma pris. En diskbänk på 2 meter kostar 10.500 kr och en bänk med längden på 3 meter kostar 15.500 kr.

rostfri diskbänk


Alla priser är angivna inklusive moms, inklusiver emballaget och frakt. Men det ingår ingen inbärning eller installation. Väljer du till ett urtag till en häll kostar det något extra. Däremot beräknas in redan ett urtag till en blandare. Oavsett om din diskbänk tillverkas här i Sverige eller i tyska fabriken gäller alltid vårt erbjudande: du välja en rostfri blandare från
Strand för HALVA priset.

Disklåda med avrinningsyta

Om man önskar en nersänkning omkring disklådorna kan man välja en disklåda med en integrerad avrinningsyta som svetsa in i en rostfri diskbänk. Dessa disklådor lämpar sig bra för en diskbänk med raka kanter. Vi har ett litet sortiment med dessa disklådor som vi utökar och under det närmaste dagarna lägga upp i programmet för prisberäkningen. Nedan bilder som visar tydligt den nersänkta delen omkring disklådan.

rostfri diskbänk med abrinningsyta

rostfri diskbänk med abrinningsyta

Beräkna pris på din
rostfri diskbänk med nersänkta disklåda och avrinningsyta. För frågor kontakta oss gärna.

Kanter på din rostfri diskbänk


Nu har vi laddad upp första diskbänks-filmen på vår
YouTube-Kanal. Under det närmaste veckorna kommer vi att spela in fler filmer som handlar om olika detaljer på diskbänkarna. Med våra filmer vill vi underlätta att välja det olika kanter, förklara vad man ska tänka på när man väljer disklådor eller disklådan och beskriva olika tillbehör till en rostfri diskbänk. Vi ska även ta upp rengöring av en rostfri diskbänk. Senare blir det även filmer om vår rostfria kök. Och dessutom kommer vi att berätta om trender inom köksinredning till exempel efter mässbesök.

Här kommer länken till första diskbänksfilmen. Mycket praktist att titta på om du ska bestämma vilken kant din rostfri diskbänk ska ha.

Praktiskt tillbehör till din rostfri diskbänk

Det ska vara enkelt och praktist när man diska. Och det som gör det lätt är till exempel en stor disklåda som är insvetsad direkt i en rostfri diskbänk.

Vi diskar nästan allting i diskmaskinen. Behöver vi diska är det oftas endast skrymmande grejer, som en långpanna. Har man diskmedelspumpen inbyggd direkt i rostfria diskbänken har man även diskmedel tillgänglig utan att har flaskorna stående på bänken. Och för att göra allting lite extra smidigt kan man bygga in två pumpar, en för diskmedel och en för handtvål. Diskmedelspumpen är också i rostfri stål. Den skruvas i diskbänken efter leverans. Vi förse din rostfri bänkskiva med passande håltagning redan i fabriken. Och är tvålen slut, lyfter du bara den övre delen för att fylla på behållaren. Mycket enkelt!

Dessutom få du diskmedelspumpen till halva priset om du beställer den samtidgt med din diskbänk hos oss.


rostfri diskbänk med stor disklåda och diskmedelspump

Långpanna ska ha plats i disklådan

En fråga som jag får ganska ofta är: I vilken disklåda kan jag utan problem blötlägga en långpanna i?

Svar:
Det fungerar perfekt om du väljer en disklåda som är minst 50 cm bred och som har mindre radie i alla hörn. På bilden nedan visas en rostfri diskbänk med disklådan
Strand500. Och i disklådan ligger långpannan helt utan problem för att kunna göras rent. Följer du länken kan du beräkna pris på en diskbänk med den disklåda och med raka kanter. Kombinationen av rak kant och den disklåda ge bästa pris jämfört med dom andra disklådorna. Men det funkar även bra med disklådan Astris500 i en rostfri diskbänk.

stor disklåda i rostfri diskbänk med långpanna


Däremot får du inte långpannan in i en disklåda med mer traditionell rundare hörn. Plats räcker inte till just på grund av det runda hörn. Du ser ett exempel på följande bild:

rostfri diskbänk med klassisk disklåda

Rund disklåda

Egentligen är en rund disklåda inte praktiskt. Man får inte in större kastrullar. Och en långpanna går inte att spola av. Men det finns arbetsbänkar där det passar mycket bra med en liten rund disklåda. Till exempel som extra låda i en köksö vid sidan om hällen. Här passar den perfekt. Det finns gårr om plats för att spola av händerna eller lite grönsaker. Eller kaffmuggar. Disklådan svetsas alltid in i en heltäckande diskbänk. Självklart underlimmas plåten med en HDF skiva. Undrar du hur mcyket din diskbänk med en liten rund disklåda skulle kostar? Kolla priset på diskbänken här.


liten rund disklåda, måttbeställd rostfri diskbänk

Snyggt i vintagestil

Förre några dagar sedan fick jag ett meddelande från en tidigare kund som valde disklådor som var mycket populäre tidigare. Dom har blivet mycket populärt igen, kann man säga. Det är en kombination med två disklådor där den mindre disklåda är inte så lite som det brukar vara. Kombinationen kallas K29 till ett 80-skåp. Disklådorna är 290 mm och 350 mm bredda. Här finns verkligen gott om plats. En liknande kombination finns också till ett 60-skåp med en låda som är 290 mm bredd och den andra är 220 mm bredd. Kombinationen kallas K22.

Kunden satt upp även en tapet med glas framför som stänkskydd i riktig 50-tals andan. Tapeten heter ”Multi Stem Wallpaper” och köptes hos ”Orlay Kiely”.


rostfri diskbänk, K29, vintage


Rostfri diskbänk med disklådor till ett 80-skåp, K29, med en rak kant, 40mm tjock.
Beräkna pris på den här diskbänk. Välj disklådorna från Retro-serien.

Klassisk droppkant - verkligen en klassiker!

I helgen kom det ett härligt mail från en kund med några bilder:

Äntligen har vi fått diskbänken och bänkskivorna på plats! Saknas fortfarande en del innan köket är klart. Något överskåp, kakel, socklar, lister, lite målning… men vi njuter av vårt fina kök och är jättenöjda med diskbänken.

En diskbänk i rostfritt med två lika stora disklådor som passar i ett 80-skåp. Det är en droppkant på framsidan och vid gavlarna. I bakkanten en 60 mm hög uppvikt kant.


diskbänk rostfritt, rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva
Diskbänk i rostfritt med klassisk droppkant, 30 mm tjock, två lika stora disklådor.

diskbänk rostfritt, rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva

diskbänk rostfritt, rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva

Stänkskydd bakom diskbänken i rostfritt

Blir alltid så glad när det kommer ett mail som den här:

”Vi är mycket nöjda med bänken!”

.. och bifogad en bild på hur det blev.

Den här diskbänken är mycket speciell. Stänkskyddet bakom diskbänken är i ett stycke med diskbänken. Uppviket är endast i plåt som limmades mot väggen. Det håller och är stabilt. Tänk hur mycket tid man spara! Och här kan verkligen inte rinna någon vatten bakom diskbänken.
I framknat och i sidorna är det en klassisk droppkant, disklåda: BE50 med storlek 50 cm x 40 cm, 20 cm djup, infälld häll och en 35 cm hög bakkant.

rostfri-diskbank-2014-03-23-1

Rostfri diskbänk med en hög bakkant som stänkskydd

Rostfri diskbänk med en större och en mindre disklåda

Även om det är vanlig att välja en stor disklåda som är 50 cm bredd till diskbänken så väljs det gärna en klassisk kombination till ett 60-skåp. Då är det en större disklåda på 34 cm bredd och en mindre som svetsas in i en rostfri diskbänk. Självklart kan man välja själv om man vill ha lilla lådan till vänster eller till höger om den stora disklådan.
Nedan visas ett härligt fräsch vitt kök med en rostfri diskbänk som har en uppvikt kant vid bakkanten och vid gaveln. Det är en intressant lösning att använda sig av en fördjupning i väggen som blev den perfekta hylla för allt som behövs vid matlagningen.

rostfri_diskbank-20140318-1
Diskbänk i rostfritt med en infälld häll.

rostfri-diskbank-20140318-2
Rostfri diskbänk med disklådor som passar i ett 60-skåp. Uppvikt kant i vänster gavel mot en vaägg.

rostfri-diskbank-20140318-3
Rostfri diskbänk med en uppvikt bakkant - uppviket och diskbänken är alltid i ett stycke.

rostfri_diskabank-201403184
Här syns hela rostfria bänkskivan - beakta även hyllan bakom diskbänken som blev en praktist förvaring.

Vad kostar en köksrenovering?

Vad kan och får man göra själv, hur skall köket se ut, var hittar vi bra hantverkare, hur lång tid tar det och hur klarar man sig utan kök under renoveringen är bara några av alla frågor man ställs inför när man skall renovera ett kök? Men det är kostnaden för att renovera som flest undrar över om man ser till vad som diskuteras mest på olika forum. Vad kostar det och hur mycket får vi för pengarna är vanliga frågeställningar.
Att svara på frågan vad ett kök kostar att renovera är som att svara på Alices klassiska fråga: Vilken väg skall jag ta? The Chesire Cat svarade: Vart skall du?”. ”Vet inte” sa Alice. ”Då kan du tag vilken väg som helst!” blev svaret.
Läs mer om olika kostnader på vår hemsida
under rubriken:
Kostnad köksrenovering.

köksrenovering

Diskbänk på väg till kund

Diskbänkar som vi skicka till kunderna emballeras mycket väl.

Ett stadig emballage är förutsättning för att diskbänken ska komma fram utan att skadas under frakten. Därför skickas diskbänken i en trähäck som visat sig vara det bästa emballaget.

Det kan vara till fördel om man har en öppen spis. Mycket emballage är det.

emballage (1)

Emballering diskbänk

Rostfri diskbänk med två lika stora lådor

En lång rostfri diskbänk mått är mångas dröm. Även om en stor enkel vask är mycket populärt så beställer många två lika stora diskldår som passar i ett 80-underskåp. Fördelen med en lång diskbänk är att allting är i ett stycke. Det finns inga skarvar mellan arbetsområde för diskning och där man laga mat.
Men tänk på att testa om du verkligen får in diskbänken in i köket. Ett hörn i hallen eller i trapphuset kan göra det omöjligt att få in den nya diskbänken. Bäst är det att bygga en ram av enkla lister i storlek av diskbänken och testa inbärningen.
Förse gärna din rostfri diskbänk med en uppvikt bakkant. Då håller sig kaklingen och fugor bakom diskbänken mycket längre fresha.
Nedan några bidler från en tidigare kund. Den här gången är det inte några vita kakel ovanför diskbänken. Även grått har blivet mycket populärt i köket.

rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva


rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva

rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva


rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva


rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva

En blandare i rostfritt stål passar så mycket bättre till en rostfri diskbänk.
Beställer du din rostfri diskbänk hos neonela kan du välja en rostfri blandare från sortimentet hos
STRAND för halva priset!

Rostfri pentry hos Bygglov

Nyligen visades på TV4 ett nytt avsnitt av populära ”Bygglov”. Ett garage blev en cykelverkstad med ett pentry helt i rostfritt för att kunna fixa riktig bra kaffe. Mycket roligt att vår leverantör Purus fick leverera pentryt. 
Pentryt består av totalt tre underskåp. Två skåp som är 50 cm breda med dörrar och en 40 cm bred hurts med tre utdragslådor. Diskbänken har raka kanter, en uppvikt bakkant samt en disklåda med måtten 34 x 38 cm (Intra Frame 340). 
Pris på pentryt inklusive alla tre skåp, sockel och diskbänk: 44.800 kr  (inklusive moms och frakt).


pentry purus

rostfri pentry, bygglov

Planera ett kök

Ett bättre planerat kök


När vi flyttade till vårt hus för några år sedan var köket nyligen renoverat. De tidigare ägarna hade renoverat det utan att byta ut inredningen. Alla gamla lådor, som var i trä, och skåpdörrar hade lackats om och fått nya handtag. Golvet var nylagt, taket sänkt och alla väggar var gipsade och nymålade. Alla elinstallationer och belysningar helt nya. Allt såg fräscht ut men det var inte riktigt funktionellt för oss. Gamla trälådor bli aldrig lika bra som moderna lådor och det fanns inte någon bra arbetsyta.

det gamla kö

Läs mer om hur vi planerade om det här köket under rubriken ”
Köksplanering” på vå hemsidan.

Tackmail

Det är alltid roligt när våra kunder hör av sig. Och det uppskattas verkligen att få se hur det blir i det nya köket.

I fredags fick vi följande mail:

*********
Jag tänkte bara visa hur fin diskbänken som vi beställde hos er blev på plats så jag bifogar några bilder. Vi är väldigt nöjda med resultatet och med den fina diskbänken och är glada att vi valde att specialbeställa hos er.
 
Tack!
*********

På bilderna nedan syns ett urtag i ett hörn av diskbänken som gjordes vid tillverkning. Extrakostander på en lösning som den beror på storlek av urtagning. Kontakta oss gärna så återkommer vi med en offert.

Rostfri diskbänk, disklåda 60 skåp

Rostfri diskbänk, disklådor 60 skåp

Rostfri diskbänk

Rostfri diskbänkar, disklådor 60 skåp

Köksö

En köksö är mycket praktist. I visningsköket i Skeppshult har vi en flyttbar köksö. Den är 1,2 meter lång och är byggd av två 60-skåp. Köskön är runt om klädd med rostfritt plåt och kan förses med vilke typ av bänkskivan som önskas. Stora fördelen med just den köksön: den kan placeras där den behövs. Skåpen är monterade på en rostfri ram med reella hjul. Hjulen lämnar självklart inga märken på golvet. Två av hjulen kan fixeras. Att det är en intressant lösning tyckte uppenbarligen också VillaFakta-redaktören som hade med köksön i en artikel om kreativa kök och hetaste trenden. Det var en härligt överraskning!

köksö, rostfri köksö


En köksö kan byggas precis hur man tycker det passa bäst den egna arbetsstilen. Just nu arbetar vi med ett annat projekt, med en större köksö. Köksbänken ska bli 2,2 meter lång och 1,2 meter djup. Två 80-underskåp varje med två stora lådor ramar in ett 60-skåp i vilken ugnen ska byggas in. Bänken ovanpå är helt i rostfritt. Även sidorna som ska ge stöd för bänkskivan är rostfria. Sidostycken kläs från innesidan med rostfri plåt. Ett intressant projekt - nedan visas 3D-ritningar ifrån planeringen.


köksö


mum

Behöver du hjälp med ditt projekt, kontakta oss gärna. Beskriv dina planer i ett mail och vi hjälpa dig med en ritning och offert.


Och en sista bild från en tidigare kund. Den köksön var hela 3 meter lång och 1,2 meter bredd, helt i rostfritt. Dessutom fick vi leverera alla skåp som tillverkas precis så som kunden önskade.

Köksö i rostfritt, stor köksö, rostfri diskbänk, rostfri kök

Tunn diskbänk - som sväver ovanför underskåpet?

En tunn rostfri bänkskiva är snygg och elegant men skapar två problem.

Bänken blir ofta för låg som arbetsyta och det är svårt att montera en spishäll utan att ta bort den översta lådan under hällen. Många induktionshällar bygger 50 mm neråt och lådan under blir oanvändbar.

Vår nya bänkskiva löser bägge dessa problem samtidigt som den ger det tunna och lätta intrycket som många vill ha.

Diskbänken ser ut som en 15 mm tunn skiva, men den är 3 cm eller 4 cm tjock.
Skicka in en förfrågan med mail så återkommer vi me dett pris.


tunn rostfri diskbänk


Kant 15, rostfri bänkskiva
Kanten underifrån - kanten säts ihop från två delar för att få fram en tunn bänkskiva.


rostfri diskbänk med tunn kant
Diskbänken underlimmas med spånskiva underifrån. Du få en mycket stabil bänksiva.

Stora disklådor

En stor disklåda som passa i ett 60 skåp är det som är mest populär hos våra kunder. Det är praktiskt att kunna diska en stor kastrull eller långapannor i. För allt annat brukar man har diskmaskinen. Dessutom kan det vara praktist att installera en blandare med utdragbar slang till en stor disklåda. Då blir det även lätt att spola rent disklådan eller en stor kastrull. Nedan kan ni ser bilder på 6 olika lådor som vi har i vårt sortiment. Alla bilder kommer från tidigare kunder.

Den som toppar försälningslistan är BE 50, en klassisk disklåda med mått 50 cm x 40 cm som är 20 cm djup. Den lådan passar både ett landkök och ett minimalistisk kök.

rostfri diskbänk, stor disklåda, vitt kök, lantkök
Be-50

rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva
BE-50


Det finns disklådor med mindre radie i alla hörn. Dessa disklådor har ibland veck i botten, som till exempel disklådan som kallas Karo 500, även den med mått 50 x 40 cm med en radie på endast 6mm i alla hörn.


rostfri disklåda, stor disklåda, karo500
Karo-500

Karo 500


Dessutom finns några olika diskldåor som ha inte dessa veck i botten. Till exempel disklådan som kallas Strand500, mått 50 x 40 cm och med en radie på 10 mm i alla hörn:

rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva
Strand 500

Också med en radie på 10 mm i alla hörn finns den exklusiva serien från Blanoc som kallas Claron, cokså den har en plan botten (med en pressad lutning, men inga veck). Här en bild från en tidigare kund med en insvetsad Blanco Claron 400, men den finsn även i mått 50 cm bredd:

blanco claron400, rostfri diskbänkMed lite större radie i alla hörn, 14 mm, finns disklådan Astris 500, även den med mått 50 x 40 cm som beställs väldigt ofta.

Rostfri diskbänk, astris 500, rostfri bänkskiva
Astris 500


Och för den som tycker hellre en något större radie i hörnen finns en disklåda att svetsa in i en rostfri diskbänk som kallas Frame 520. Radie i hörnen är 25 mm. Den lådan kommer från Intra och är även den en mycket populär disklåda. Mått på disklådan är 50 cm x 38 cm.

rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva, frame520
Diskbänk med Frame 520


Ny produkt - fläktlåda

Köket blir trevligare för alla om fläkten över en köksö inte sitter mitt i blickfånget.

En fläktlåda tillverkad i rostfritt plått exakt efter måtten som behövs i ditt kök är inte svårt att montera. Läs gärna mer om ventilationen i köket och olika lösningar.
Ventilation i köket.

takinfälld fläkt, ventilation kök, fjäråskupan
I fläktlådan monterades takinfälld fläktkåpan Perspektiv från Fjäråskupantakinfälld fläkt, ventilation kök, fjäråskupan

Den här konstruktionen består av två lådor för att gömma alla kanaler. Dessutom används lådorna för att montera belysning över arbetsytan och diskbänken.

Kontakta oss om du önskar få en offert eller hjälp med planeringen.


Nackdelar med en tunn bänkskiva

Tunna bänkskivor är mycket populära. En tunn rostfri diskbänk är snyggt!

Men! Ska det byggas in i den bänkskivan också en inbyggnadshäll så kan det bli lite problematiskt.

En inbyggnadshäll kräver en viss tjocklek på en diskbänk. Har man endast en bänk som är 16mm i mitten så räcker det inte för monteringen. Ibland behövs en 30mm tjocka skivor. Då måste man förstärka omkring urtaget. Beakta att det kan förstäkningen kan krocka med udnerskåpet. Dessutom bygger själva hällen ofta ca 50mm. Det betyder att hällen räcker in i underskåpet. Man tappar värdefull plats i skåpet. Dessutom får man aldrig glömma att det ska finns tillräcklig med ventilation under hällen. Men allting beror på vilken häll du välja.
Kolla vad som gäller för just din häll.

Det kan vara bra att göra diskbänken något tjockare. Upp till 40 mm tjocklek är det samma pris på diskbänken. Bänken kan göras ännu tjockare, men då är priset lite högre (men det är inte så mycket).

Något annat att tänka på: är du som mest laga mat väldigt lång är det en bra lösning att göra diskbänken något tjockare för att få en högre nivå på arbetsytan. 

inbyggnads häll

Evelyn / neonela Rostfri Design

Korgventil eller propp och sil?

Det är några kunder som inte tycker om en krogventil. Det känns att det är svårt att hålla rent i korgventilen.

En korgventil levereras som standard nu för tiden med alla disklådor och ser vanligtvis ungefär ut som på bilden nedan.

Korgventil, rostfri diskbänk
Korgventil som levereras som standrad till alla disklådor.


Det finns tyvärr inte längre tillgänglig den gamla vanliga gummiproppen till en insats i disklådan. Leverantören har kommit med en ny ganska smart variant. I botten monteras en platt sil. Till silen passar en propp. Och man kan har silen i båda lådor om man har dubbla lådor och bestämma själv om man använda proppen eller inte.

propp och sil, rostfri diskbänk
Propp i dislådan - med vatten i lådan

propp i disklådan
Propp insattt


sil och propp, rostfri disklåda, rostfri diskbänk

Sil med propp bredvid.

Diskbänk till IKEA Metod - 635 mm djup

Nya Metod från IKEA är ytterst populärt! Med mått för att kombinera skåp nästan precis hur man vill behövs arbetsbänkar som är 635 mm djupa. Mycket bra att neonela erbjuder sina måttbeställda rostfria diskbänkar för samma pris som en 600 mm eller 620 mm djup diskbänk.

Förre några veckor sedan fick jag besöka en av mina tidigare kunder som kökpte ett IKEA Metod kök i somras. Det blev en nästan 4 meter lång diskbänk. Luckan är Veddinge, och handtag heter Blankett.  Disklådan som svetsades in i den 40mm tjocka rostfria diskbänken är Astris 500, med mått 500 x 400, 200mm djup och 14mm radie i alla hörn.

Och snyggt blev det!
Stor tack för att jag fick titta in!

Rostfri diskbänk, rostfria diskbänkar, ikea metod, rostfri köksbänk

Rostfri diskbänk, rostfria diskbänkar, ikea metod, rostfri köksbänk

Rostfri diskbänk, rostfria diskbänkar, ikea metod, rostfri köksbänk

Rostfri diskbänk, rostfria diskbänkar, ikea metod, rostfri köksbänk


Rostfri diskbänk, rostfria diskbänkar, ikea metod, rostfri köksbänk

Bilder från en kund

Att se hur det egentligen blev är riktig roligt. Och några kunder tar sig extra tid för att ta kort på det nya köket. Förre några dagar sedan fick jag igen ett mail. Diskbänken är 3,5 meter lång och 63,5 cm djup. Köket är från IKEA. Diskbänken har raka kanter, och en uppvikt bakkant med 5 cm. I den rostfria diskbänken svetsades in en stor disklåda som passar i ett 60-underskåp. Disklådan har mått 52 cm x 38 cm och är en Frame 520, en disklåda från en mycket populär serie hos Intra.

ritning diskbank


Rostfri diskbänk

Rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva, vit kakel, ikea metod

rostfri diskbänk, rostfri bänlskiva, ikea metod, stor häll

rostfri diskbänk, rostfri bänkskiva, köksbänk, ikea metod, vitt kakel§

Rostfria hyllor

Det finns många platser där en rostfri hylla passar in. Den passar mycket bra på en vägg i köket. En rostfri hylla kan levereras precis som en diskbänk exakt efter önskade mått. Varför inte sätta en hylla på väggen över diskbänken i stället för överskåp? Eller behöver du lite extra förvaring? Beställ hyllplan precis i önskad bredd och kanske i olika djup.

förvaring, rostfri hyllaDen passar även i ett arbetsrum. Det är bara att mäta och beställa. Leveranstiden är ca 2 arbetsveckor.

förvaring, rostfri hylla


förvaring, rostfri hylla


Läs mer om rostfri hyllor. Kolla hur mycket din hylla skulle kosta.
Mer om
Rostfria Hyllor

neonela blogg flyttar

Sedan 4 år tillbaka driver jag neonela Rostfri Design. Under den tiden sålde jag väldigt många diskbänkar. Och jag fick många härliga tackmail och bilder från mina kunder. Många hittade mig via bloggen. Nu flyttar bloggen hitt, direkt till hemsidan. Och här fortsätter jag precis som tidigare att berätta om olika intressanta lösningar till rostfria diskbänkar.

Då det byggas just nu ett visningskök här i Skeppshult visar jag även hur den växer till. Och när den är färdig kommer jag att skriva om alla härliga och spännanda finesser som finns i det rostfria köket.

Här några bilder från en tidigare kund. Jag fick besöka kunden och plåta i ett helt underbar landkök med en stor rostfri diskbänk.
Köket tillverkades hos
Solberga Snickerifabriken i Solberga.

rostfri diskbänk, rostfria diskbänkar, rostfri bänkskiva

Rostfri diskbänk, rostfria diskbänkar, rostfri bänkskiva

Rostfri diskbänk, rostfria diskbänkar, rostfri bänkskiva

Rostfri diskbänk, rostfria diskbänkar, rostfri bänkskiva