Lite mässinspiration från Neonela Design.

Då och då reser vi till mässor för skaffa oss själva inspiration och mer kunskap vad som går att göra med rostfritt stål. Även om Tyskland är vår näst största marknad är det inte så mycket rostfritt på de tyska mässorna. Den mässa som har mest rostfritt stål för kök är den stora designmässan i Milano. Vartannat år har de en del avsatt för kök kallad EuroCucina. De tyska mässorna är mycket inriktade på praktisk funktion. I Milano tar man istället ut svängarna rejält när det gäller design.

Bilderna visas endast som inspiration. Vi kan varken leverera eller tillverka allt som visas. Vi har själva tagit alla bilder och inga bilder är från montrar där det uttryckligen stod att man inte fick fotografera. Copyrightstämpeln avser naturligtvis endast själva fotografiet.

EuroCucina 2016 i Milano

Om själva mässan

Det var först gången vi besökte mässan i Milano. Den första chocken var priserna på hotell i Milano. Jämfört med andra tider på året fyrdubblades priserna denna vecka. Även lågprishotellen tog 4000 per natt och utan möjlighet att avboka. Vi hyrde istället en liten lägenhet som uppgavs vara som ett museum. Det stämde även avseende el- vatten och gasinstallationerna. Men den var i alla fall lite billigare än ett hotell. Entrén till innergården där lägenheten fanns var också av det mer udda slaget.
Stacks Image 34
Stacks Image 26
Stacks Image 22
Den andra chocken var mängden människor som samtidigt skulle ta sig in på mässområdet. Det var inte svårt att hitta mässan. Det var bara att följa strömmen av människor i tunnelbanesystemet. Mässan i sig är gigantisk. Bara delen för kök är gigantisk och tog oss flera dagar att gå genom. Vi hann inte se någon annan del av designmässan. Jämfört med alla andra mässor som Designmässan i Stockholm, IFA Berlin, Living Kitchen Köln och A30 i Löhne och München är mässan i Milano betydligt bättre. Inte bara att den är större. Det är även enklare att komma dit, lättare att hitta inne på mässområdet och inte minst både bättre och billigare mat. Det var bara den där garderoben vi inte hittade.

Här är ett litet urval av vad vi såg på mässan under tre dagar.

Aran Cucine

Stacks Image 30
Stacks Image 65
Stacks Image 67
Stacks Image 80
Stacks Image 82
Stacks Image 87
Stacks Image 89
Många kök vi såg vara extremt långt från avskalad funktionsinriktad nordeuropeisk design. Aran Cucine visade några kök som vi gissar passar bäst på ett stort italienskt sagoslott. Men det vara roligt att se köken. Man inser att spännvidden i design är så mycket större på kontinenten. De visade även en del moderna kök och bra kökslösningar. Speciellt fastnande vi för stödet för bordskivan i form av en glasskiva. Mycket snyggt.

De Manincor

Stacks Image 95
Stacks Image 100
Stacks Image 102
Det båtformade köket blev en personlig favorit på mässan. Inte bara den unika designen utan även svetsjobbet stack ut. Kompakt men tog ändå plats, i positivt bemärkelse, genom designen.
Stacks Image 107
Stacks Image 109
Stacks Image 114
Stacks Image 116
Mässan riktar sig mot privatkök och de visade ett stort kök som de sa skulle passa privat. Men de erkände att just detta exemplar skulle till en restaurang i Schweiz.

Mebel Rust

Stacks Image 132
En lite annorlunda lösning med en rostfri kompakt stålskiva som man lagt en rejält träskiva på för att komma upp i rätt höjd för en barstol på gaveln.
Stacks Image 123
Stacks Image 125
Det lilla kompakta köket med alla funktioner, inklusive en diskmaskin, i ett snyggt skal var mycket uppmärksammat så länge någon stod och demonstrerade det. Annars var det bara ett diskret skåp som ingen lade märket till. Vilket var syftet enligt killen som demonstrerade köket.
Stacks Image 130
Stacks Image 144
Man kan undra om sneda handtag med bilder blir en succé. De fanns i olika varianter men frågan om designen inte gått för långt. Handtagen var inte riktigt bekväma att använda.

Arrital Culture

Stacks Image 152
Stacks Image 154
Stacks Image 156
Ännu en fläkt som kommer upp ur en bänk. Extra bred häll i en kompakt bänkskiva med uppvikta kanter på tre sidor. Snyggt svetsarbete. Belysningen gick att flytta utmed bänken.

Ar-Tre

Stacks Image 172
Stacks Image 168
Stacks Image 166
Stacks Image 170
Kompakta stålplattor är vanligare utanför Sverige. Vi får fler förfrågningar från Tyskland än från Sverige på våra 4 mm tunna kompakta stålskivor. Här har man lagt den dikt på en träram. Ibland lägger kunden den på en indragen uppbyggnad för att skapa en skuggeffekt. Den öppna spisen var häftig. Verkade inte att gå att använda till något som rotisseri, pizzaugn eller dylikt. Bara dekoration, men en snygg sådan.

Marchi Cucine

Stacks Image 182
Stacks Image 184
Stacks Image 186
Stacks Image 188
En del originella lösningar och långt från avskalad funktionellt design. Men köken upplevdes mysiga på något sätt. Kanske p.g.a. belysningslösningarna som gav liv åt rummen.

Estel

Stacks Image 238
Stacks Image 241
Evelyn begrundar bänkskivan med urtag för burkar och även kantiner i Gastronormformat. Stålytan är behandlad så att den ser sliten ut. Liknar lite Purus antikbehandling.

La Corneu

Stacks Image 266
Snygg både som helhet och detaljer i rätt miljö.
Stacks Image 282
Mässans absolut mest uppseendeväckande spis.
Stacks Image 293
Hoppas någon gång kunna få en in ett rotisseri som denna i köket.
Stacks Image 256
De traditionella spisarna hade vi sett tidigare men köksön i rostfritt stål var ny för oss. När vi var mässan hade vi fortfarande rostfria kök i sortimentet. Evelyn undersöker svetsfogarna på utdragslådorna. Bra passform på allt rörligt.
Stacks Image 291
Stacks Image 259

Falmec

Stacks Image 321
Stacks Image 323
Vi hade upptäckt på andra mässor att utbudet av köksfläktar var enormt. Minst fanns det av de typer som är vanliga i Sverige, de med en huv i glas eller stål. Även här i Milano hittade vi mängder av köksfläktar. Här kunde man tro man hamnat i en butik för belysningsarmaturer.

Rossana

Stacks Image 334
Stacks Image 338
Stacks Image 336
Stacks Image 340
Stacks Image 342
Här var kontrasten stor, från värsta bling bling till synnerligen praktiska detaljer. Den kombinerade aluminium och plastfolie hållaren från Blum hade vi inte sett. Vi använder sedan många år de som är delade i två moduler. Det rostfria som skåpet med utdragsplattan var både mycket genomtänkt och elegant.
© 2018 Neonela Design AB Tel: Evelyn 073 8084890 / Anders 073 0912085, evelyn@neonela.se