Stacks Image p167_n16
Stacks Image p167_n45
Stacks Image p167_n3

74) Rostfri diskbänk med urtag för planmonterad häll och rostfritt stänkskydd

74) Rostfri diskbänk med urtag för planmonterad häll och rostfritt stänkskydd

REF074 Purus-Original
Vår kund hade flyttat in i en villa och höll på med köksrenoveringen när vi fick kontakt med varandra. Det gamla köket hade rivits ut. En gigantisk och fin kyl från Gaggenau bestämde man sig för att behålla. Den var dessutom så tung att det hade varit svårt att få ut den. Den tidigare ägaren hade byggt in den i köksinredningen. När kylen nu blev frilagd visade det sig att det inte fanns täckskivor på sidorna och Gaggenau kunde inte leverera täckskivor i rostfri plåt i efterhand till den här kylen.

Önskemålet från kunden var att göra täcksidor till kylen, en diskbänk som skulle förberedas för monteringen av en planlimmad häll och en större plåt som stänkskydd bakom diskbänken. Allting i samma borstning som dörrarna på kylen. Vi började med att skicka ett mindre plåtprov till kunden för att jämföra plåten med ytan på kylen. Några dagar senare fick vi samtalet. ”Det här blir perfekt, vi går vidare med detta!”

När diskbänk och stänkskydd var levererade besökte vi kunden för att ta bilder. Då passade vi på att kontrollera det sista när det gällde täcksidorna för kylskåpet. Dessa var ganska komplicerade att konstruera.

Diskbänken och stänkskyddet var inte lika komplicerade som täckskivorna. Förutsättningen för att kunna limma en plåt mot en vägg på detta sätt är att väggen är absolut rak horisontellt och vertikalt samt helt jämn. Ett verkligen elegant resultat.
Elegant kök från IKEA med en rostfri diskbänk och planmonterad häll.
Elegant kök från IKEA med en rostfri diskbänk och planmonterad häll.
Stacks Image 186
Dessutom förberedde vi diskbänken för en planlimmad häll. Fördelen med en planlimmad häll är att ovankanten på hällen kommer i samma nivå som bänkskivans yta. Hällen sänks ner i diskbänken i ett speciell förberett urtag. Hällen läggs på en urfräst kant och en sträng speciellt silikon läggs runt om. Det är snyggt men finns nackdelar med att montera en häll planlimmat. Skulle den här hällen gå sönder blir det lite svårare att demontera hällen jämfört med en ovanpåliggande häll då absolut all silikon måste tas bort.

Ett annat problem är en rostfri bänkskiva håller betydligt längre än en häll. Ett annat problem är en rostfri bänkskiva håller betydligt längre än en häll. Dessutom går utvecklingen fort och hällar förses med allt flera smarta funktioner. Önskar man av en eller annan anledning att byta ut en planlimmad häll så måste man hitta en häll som kräver exakt samma mått och typ av urfräsning för inbyggnad. Det kan vara svårt. En tillverkare, Miele, vet vi lovar att det alltid ska finnas hällar med samma mått. Bestämmer du dig för en planlimmad häll bör du vara medveten om riskerna. Men snyggt är det som sagt.
Rostfri diskbänk med planlimmad häll och rostfritt stänkskydd för ett kök i modern stil. Ett Neonela Kitchen kundprojekt. Bild 6.
Rostfri diskbänk med planlimmad häll och rostfritt stänkskydd för ett kök i modern stil. Ett Neonela Kitchen kundprojekt. Bild 7.
Stacks Image 23
Stacks Image 193
Täcksidorna för kylen tillverkades i 1,25 mm tjock plåt utan att underlimmas. Alla kanter gradades för att inte vara vassa och när de var på plats limmade hantverkaren dem direkt mot kylen.
Stacks Image 55
Stacks Image 195

Tillgängliga fakta:

Serie: Purus Original
Form: Rak
Längd: 3260 mm
Djup: 635 mm
Tjocklek framkant: 40 mm
Kanttyp: Rak kant
Disklåda: Astris-500 (modern stil)
Bredd underskåp: 60 cm
Uppvikt kant: Stänkskydd 400 mm
Urtag: Planmonterad häll
Kök: IKEA Metod
Kod: REF074
Vill du veta mer om hur kan utforma diskbänkar med just den här serien markera Om…
Om du är intresserad av en rostfri diskbänk markera Köphjälp och välj hur du vill att vi skall hjälpa dig. Du kan bli kontaktad via mail eller telefon. Du kan själv rita och beräkna pris på en rostfri köksbänk. Du är även välkommen att kontakta oss via chatten i nedre högra hörnet.
Om du har en fråga om den här eller något annan kundreferens tryck på Fråga. Fyll i kundreferensens nummer samt din fråga i mailet och skicka det.