Möjlighet att anpassa en bänk till kökets layout och design samt det egna behovet beror naturligtvis på hur mycket man vill betala för bänken men även på materialet. Vissa material är svåra att anpassa, andra ganska lätta. Svårast blir det när man önskar speciella former som diskbänk i vinkel, rundade hörn och med olika typer av urtag.
Vill man ha en bänkskiva i en speciell längd är det inget större problem med något material om man håller sig till vanliga längder. Inte heller djupet.
Alla material har dock begränsningar i maximala mått. Ibland beror det på svårighet att gjuta extrema längder som betong eller vikten som sten. Betong bör inte gjutas längre än 2,5 meter. Rostfritt begränsas av plåtarnas storlek och möjlighet att skarva flera plåtar. En rostfri bänkskiva för en köksö kan vara upp till 4 meter och diskbänkar närmare 8 meter. Laminat kan som standard göras upp till drygt 5 meter.
Trä finns vanligtvis upp till 6 meter och går inte att skarva snyggt. Om man vill ha en extremt lång bänk så är det bättre att bryta av med ett annat material. Exempelvis granit passar perfekt nära hällen. Det gör även att en lång bänk går att få in i köket.
Tjockleken är det lite svårare att anpassa exakt till alla eventuella önskemål. Rostfritt kan beställas i valfri tjocklek mellan 12 och 100 mm lite beroende på tillverkare. Dessutom finns det kompakta rostfria bänkskivor som är 4 eller 6 mm. Laminat och komposit finns från 12-15 mm upp till 40-50 mm men inte i alla tjocklekar däremellan som rostfritt. Stenskivor blir extremt tunga när skivorna blir över 40 mm. Trä finns normalt bara i ett fåtal tjocklekar om man inte vill betala extra för att hyvla ner en träskiva.
Om man vill ha en låg kant för att förhindra att vatten rinner ner från bänken, en sk. droppkant, är det bara möjligt med en bänk i rostfritt stål. Detsamma gäller om man vill ha en uppvikt kant utan skarvar på en, två eller tre sidor. Vissa högkvalitativa kompositbänkar kan få en uppvikt kant utan skarv som gjuts ihop med bänken eller skarvas kemiskt.
I de flesta material går det rätt lätt att göra urtag för exempelvis en häll. Undantaget är sten där man ofta gör skivan i flera delar som limmas ihop på plats för att forma ett urtag. Annars skulle bänken riskera att gå sönder i transport. Du kan göra urtag för exempelvis en kanal i alla material men det varierar hur lätt det är att skydda urtaget mot fukt. I en rostfri diskbänk kan du välja hur väl urtaget skall vara skyddat. Du kan till och med få en uppvikt kant som skydd för urtaget.
Vill man ha en bänk i vinkel utan skarv är det bara rostfritt och komposit som klarar det. När det gäller rostfritt svetsas hörnet och skarven på en kompositbänk tätas genom en kemisk fog. Om vinkelbänken är extra stor blir den extra dyr eftersom transport och emballage blir komplicerade. Dessutom kan den vara omöjlig att få in i köket.
Rostfria bänkar, och även en del andra, kan skarvas med speciella beslag som drar ihop de bägge delarna. Genom att sätta ”kex” i bänkskivorna blir skarven jämn men dock synlig och inte helt tät.
Vill du ha ett rundat hörn går det att göra i de flesta fall men hörnet kan bli känsligt för skador utom när det gäller granit och rostfritt stål.
Att träskivor förändrar storlek hela tiden gör att de inte alltid passar när man vill ha något annat en rak bänkskiva. Träskivor förändras mest tvärs fiberriktningen vilket gör att man aldrig får ha en träbänk där en annan bänk ligger mot sidan på träbänken exempelvis på en vinkelbänk. Träskivan kan förskjuta den andra skivan flera millimeter eller själv böjas upp.